Политика

Йончева иска службите да разследват дали Борисов си е купил остров! Той: Подавам оставка, ако е вярно

Йончева иска службите да разследват дали Борисов си е купил остров! Той: Подавам оставка, ако е вярно

 

йончева74741-443234326751_620_348

 

 

„Няма какво да се прикрие от моята дейност„, заяви категорично премиерът Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание във връзка със спрения епизод на „Часът на Милен Цветков“ по Нова телевизия, в който е имало материал по повод фалшива новина, че си е купил остров в Гърция.

Борисов се обърна към един от операторите на телевизията с думите:

 

 

 

„Умолявам ви – дали се цензурирате, дали се автоцензурирате, но моля ви не ми забърквайте името. Каквото искате пускайте, каквото искате правете, но да ми замесвате името, не е честно. Всичко, което има фалшиво, да го пуснат – все ми е тая. Защото рано или късно истината излиза. Имате прекрасни разследващи журналисти, пуснете ги да отидат да проверят и ако е истина, ще дойда и ще си оставя там оставката. Но не издевателствайте така върху мен. Няма какво да се прикрие от моята дейност. И аз имам семейство и те гледат“.

 

 

 

Още преди няколко дни той избухна, като нарече авторите на новината „жълти лъжци и мръсници“.

По повод факта, че предаването на известния журналист не беше излъчено, днес премиерът заяви:

 

 

„Нито аз, нито който и да е от екипа ми, е оказвал намеса в редакционната политика на Нова ТВ или която и да е медия. Медиите имат свободата да пускат каквото преценят. Апелирам да се изясни истината с неизлъченото предаване и да спре да се намесва името ми. Цензурата и автоцензурата са еднакво пагубни за журналистиката. Нищо не се крие от моята дейност“.

 

 

 

Борисов призова разследващите журналисти от медията да си свършат работата. „Ако е истина, ще си подам оставката“. Моля ви. И семейство ми – и те гледат“, заяви още Борисов.

 

 

 

Вчера от Нова телевизия обявиха, че планираният епизод на предаването не е бил излъчен, „защото не отговаря на стандартите на медията за обективност, истинност и баланс на гледните точки“.

 

 

Според медията високите изисквания към работата на журналистите са гаранция за качество, на което се държи без изключение.

 

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов си е взел цяла България, а дали си е купил остров или архипелаг, трябва да разследват специализираните служби, заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева на брифинг в Народното събрание във връзка със спряно предаване по Нова телевизия, в което е щяло да се коментара новината, публикувана в гръцки медии, че премиерът си е купил остров.

 

 

 

„Големият проблем в България е къде изчезват милиардите“, каза Йончева.

 

 

 

 

По думите й в България се говори за корупция по високите етажи на властта и прилагане на сложна схема за присвояване на пари.

 

 

 

 

„Става дума за милиарди, милиарди. Само от пробитата система на Агенция „Митници“, както в доклада на ДАНС, така и в констатацията на главния прокурор, изчезват действително милиарди. В тази система служителите от агенцията са можели да заличават стоки, които минават през България„, коментира още Йончева.

 

 

 

 

Депутатката от левицата подчерта, че само от скрити акцизи България е загубила €1 млрд. .

„Въпросът не е какъв остров ще си купи или си е купил г-н Борисов“, добави “

 

 

 

Телевизионният водещ и продуцент Слави Трифонов публикува своя позиция във Фейсбук, в която намекна, че епизод от предаването на Милен Цветков по Нова телевизия е било спряно заради това, че в него е коментирана фалшива новина, че премиерът Бойко Борисов си е купил гръцки остров.

 

 

 

Според информацията в гръцки медии той се намирал на около 100 км от България и бил закупен с помощта на турска агенция за недвижими имоти, като клиентът трябвало да остане конфиденциална тайна.

В сваленото предаване са гостували гръцки бизнесмен и адвокат, съобщи „Клуб Z“.

 

 

 

 

 

Всъщност за случая пръв заговори именно Борисов, който преди два дни избухна публично пред български журналисти в Брюксел, без дори да бъде питан за това:

„Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция. Просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници! 100 души да му повярват на това! Има в гръцка преса, а ни остров, ни гявол… лъжа! Лъжа след лъжа!“.

 

 

 

 

Запис беше излъчен в централната емисия на БНТ, но по-късно тази част от изявлението на министър-председателя беше изрязана от видеото, публикувано в официалния му профил във Фейсбук.

Ето какво написа по този повод водещият на „Шоуто на Слави“ в социалната мрежа:
 

 

 

 

„Снощи в 23:30 ч. Нова телевизия свали от ефир заснет епизод на предаването „Часът на Милен Цветков“. Една от предварително анонсираните теми на сваления епизод беше тази: „Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?“

 

 

 

 

Сега. Не казвам, че са свалили предаването заради обсъждането на тази тема. Не, сигурно са го свалили заради една от другите две анонсирани теми: „Има ли война за трюфели в община Добрич?“ и „Вечната война между половете в новата книга на Патриция Кирилова „Учебник за мъже“.

 

 

 

 

На мястото на сваления епизод, Нова телевизия пусна повторение на предаването на Милен Цветков от 22 юни, но без надписа…“повторение“. Защо Нова пуснаха точно предаването от 22 юни и то без надпис „повторение“? Защото предаването си звучи актуално и за 25 юни – обсъждаха се досегашните изненади на световното първенство по футбол. Ако мине номерът.

 

 

 

Всъщност, ще ви кажа защо Нова свалиха епизода на Милен Цветков – заради „несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание“.


#111-то място (според класацията на „Репортери без граници“ България е на 111-то място по свобода на словото – б.р.)“.

 

 

 

 

„Шоуто на Слави“ беше спряно на 27 март 2017 година, когато от bTV заявиха в официална позиция, че са отменили излъчването на епизод заради несъответствие със стандартите, тъй като водещият направил опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

 

 

 

 

По-късно от телевизията заявиха в писмена позиция пред „Дневник“ и OFFNews:

 

 

 

 

„Планираният епизод на предаването „Часът на Милен Цветков“ не бе излъчен, защото не отговаря на стандартите на медията за обективност, истинност и баланс на гледните точки във всички предавания. Високите изисквания към работата на журналистите са гаранция за качество, на което NOVA държи без изключение. „Нова броудкастинг груп“ ще продължи да подкрепя редакционната независимост, съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики“.

Тема онлайн

http://temaonline.bg/publication/12490-%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%99%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%91.%D0%91.-%D1%81%D0%B8-%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BB-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024