Икономика

Китай охлади мераците на правителството, поиска държавни гаранции за участието си в АЕЦ „Белене“

Китай охлади мераците на правителството, поиска държавни гаранции за участието си в АЕЦ „Белене“

 

907993

 

 

Китайската държавна ядрена корпорация смята, че трябва да получи определени гаранции от българската държава, за да участва в проекта АЕЦ „Белене“. На провеждащата се международна конференция “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна сигурност” представителят на компанията Сие Джяджие посочи, че при всички подобни проекти се изисква някаква форма на гаранция, предаде БНР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В същото време той потвърди готовността за участие: „Оборудването вече е тук, има площадка, има технически проект, „Росатом“ са тук, китайците идват, така че нека да го направим“. Позицията на българското правителство е, че проектът АЕЦ „Белене“ трябва да бъде осъществен на пазарен принцип – без държавни гаранции.

 

 

 

 

 

 
Решението на Народното събрание за вдигане на мораториума върху проекта АЕЦ „Белене“ трябва да стане при категоричното условие за пазарен принцип, без ангажименти както за гарантирани количества, така и за преференциални цени. За това настояха по-рано през деня предприемачи, представени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в становище до парламента.

 

 

 

 

 

 

 

Работодателските организации настояват за ясна и еднозначна декларация от страна на управляващите, че ще бъдат пресечени всякакви възможности за „иновации“ и прилагане на схеми за непазарни приходи, пише в писмото, изпратено от пресцентъра на АОБР. Днес в парламентарната енергийна комисия депутатите ще разгледат и гласуват две предложения – на ГЕРБ и БСП за вдигане на мораториума върху проекта, а на 7 юни се очаква той да влезе в пленарна зала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Народното събрание трябва да вземе изключително отговорно решение по въпроса за връщането на този проект в дневния ред на българската енергетика и при какви условия да стане това или, респективно – за продължаване на мораториума, се посочва в становището.
Прозрачност, пазарност, икономическа състоятелност – това са базови принципи, които могат да обезпечат дългосрочната устойчивост на един проект.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това са и условия, при които трябва да започнат самите преговори с потенциални инвеститори, заявяват в позицията си работодателите.
Четирите организации от АОБР обаче не са доволни от това, че министър Петкова огласява само две изисквания за осъществяване на проекта АЕЦ „Белене“ при „пазарни условия“ – да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

 

 

 

 

 

 

 

 
От работодателските организации посочват, че не се чува за други три условия, които също категорично трябва да бъдат изключени и забравени и ги изброява: преференциално ценообразуване; възможни доплащания на ценови разлики и/или премии; корпоративни гаранции от държавните дружества в енергетиката, например Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания, АЕЦ Козлодуй.

 

 

 

 

 
Според работодатетелите тези изисквания едва ли изчерпват възможните непазарни начини за ощетяване на данъкоплатците – корпоративни и физически лица.

 

 

СЕГА

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024