Европа

Меркел: Не може мигранти да си избират страна в ЕС! Макрон: Да накажем бунтарите! Таяни: Съюзът е пред смърт! (ОБЗОР)

Меркел: Не може мигранти да си избират страна в ЕС! Макрон: Да накажем бунтарите! Таяни: Съюзът е пред смърт! (ОБЗОР)

 

(COMBO) This combination of file pictures created on Mach 10, 2017 shows German Chancellor Angela Merkel (L, July 28, 2016 in Berlin) and French presidential election candidate for the "En Marche" movement Emmanuel Macron (March 4, 2017 in Caen). As it was announced on March 10, 2017, Merkel will receive Macron in Berlin on March 16, 2017. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ AND Jean-François MONIER

 

 

“Не може държавите, в които мигрантите само влизат, да бъдат оставени да се оправят сами. И второ, мигрантите и трафикантите им не могат да избират в коя страна чужденците да подадат молба за убежище.”

 

 

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след извънредната среща в Брюксел в неделя на лидери на 16 държави от ЕС, включително България, посветена на проблема с имиграцията

 

 

 

Според Меркел дебатът е бил съдържателен и полезен, защото на Европейския съвет след по-малко от седмица няма да има толкова време за темата за миграцията. “Сключване на двустранни или тристранни споразумения ще е взаимноизгодно”, допълни канцлерката. Така отделните страни няма да се налага да чакат всичките 28 членки на ЕС да намерят решение.

 

 

 

“Всички страни трябва да споделят всички тежести” на миграцията, изтъкна Ангела Меркел. Страните, където за първи път влизат повечето мигранти, не бива да бъдат оставени да се справят сами с мигрантския наплив. Освен това не бива мигрантите да избират в коя европейска страна да кандидатстват за убежище, добави Ангела Меркел, цитирана от АП.

 

 

 

 

За налагането на санкции срещу някои страни членки намекна френският президент Еманюел Макрон в изказването си в Брюксел. По думите му в една общност проблемите са общи и тежестта също трябва да бъде понесена солидарно. Някои държави, заяви Макрон, искат да вземат само ползите, но без да поемат и негативите. Те действат егоистично и се позовават на националните си интереси, когато това им е угодно, критикува френският лидер.

 

 

 

 

Италия поиска всички страни от ЕС да приемат своя дял икономически мигранти, влизащи в блока, а в противен случай да получават по-малко евросредства.

“Всяка страна да си

определи квота за

икономически мигранти

 

 

 

 

 

Това е принцип, който трябва да бъде спазван, и трябва да бъдат взети адекватни мерки за държави, които не приемат бежанци”, гласи предложението.

 

 

 

Италия обърка хода на “срещата на високо равнище за спасяване на Меркел”, пише британският в. “Файненшъл таймс”. Новото популистко правителство в Рим поиска ЕС да се откаже от сегашния си подход към мигрантите.

 

 

 

 

 

Минисрещата на високо равнище показа ясно разделението в блока по отношение на миграционната политика и

увеличи натиска

върху

германската

канцлерка

 

 

 

 

Ангела Меркел. Набързо организираната по инициатива на Берлин среща в белгийската столица целеше да даде шанс на Меркел да поиска страните да получат засилени правомощия за връщане на бежанци, вече регистрирани в друга европейска страна. Италианският премиер Джузепе Конте обаче поиска вместо това да се въведат радикални промени в правилата от Дъблин, според които мигрантите трябва да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат.

 

 

 

 

Дипломати сочат, че има признаци на оформяне на консенсус относно граничната политика. Много страни членки подкрепят плановете спасените в морето мигранти да се отвеждат в центрове в страни извън ЕС, където да се гледат молбите им за убежище. Всички европейски страни

подкрепят укрепването на

външните граници на ЕС

 

 

 

 

 

Те обаче продължават да имат разногласия по отношение на отговорността за мигрантите, които вече са пристигнали в Европа или опитващи се да я достигнат, пише в. “Монд”.

 

 

 

 

 

“Срещата на върха на ЕС в края на тази седмица е последен шанс надеждите на половин милиард европейци да не останат излъгани. Страните в ЕС трябва да намерят общо решение за регулиране на миграцията в Европа. В противен случай целият проект, въз основа на който бе създаден Европейският съюз, е заплашен от смърт, заяви председателят на Европарламента Антонио Таяни.

 

 

11-06-23-37526

 

 

По примера на споразумението с Турция, което позволи да бъде затворен балканският маршрут, ЕС трябва да инвестира най-малко 6 млрд. евро за закриване и на средиземноморския маршрут”, допълва Таяни.

Източник

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024