ОБЩЕСТВО

Нация техническа! Четирима младежи направиха нещо уникално, заради което изгоряха 5 000 наглеци на пътя…

Нация техническа! Четирима младежи направиха нещо уникално, заради което изгоряха 5 000 наглеци на пътя…

1527955270-chetirimata-mladezhi-zaradi-koito-5000-448

 

 

 

 

 

Неправилно изпреварване на няколко коли амбицира четирима младежи да създадат приложение, благодарение на което са санкционирани над 5000 шофьори, съобщава „Трафик“.

 

 

 

 

 

 

 
През октомври 2014 г. Христо Борисов бил задминат нерегламентирано и на светофара отишъл да почука на стъклото на нарушителя. Шофьорът толкова се стъписал, че се заключил в колата си и вдигнал всички прозорци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Още на следващия ден 27-годишното момче разказало на приятелите си – братята Стоян и Иван Митови и Тодор Лилков. Четиримата решили да създадат мобилно приложение, на което да се качват нарушения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Идеята е, че ако покажеш на тези хора, че са сбъркали, те ще се коригират“, разказва Тодор, който е от създателите на „Гражданите“. Приложението работи за андроид iOS, има и версия за компютър и може да бъде разгледано от сайта gragdanite.bg.

 

 

 

 

 

 

 
Момчетата работили по проекта в свободното си време. Иван и Христо се занимавали с техническата част, а Стоян и Тодор – с комуникациите и общуването с институциите. Разработката отнема 3 месеца и приложението е готово през февруари 2015 г. В него освен сигнали за пътни нарушения се качват и такива, свързани с общината. Момчетата се срещнали със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която веднага откликнала. Малко по-трудно било да убедят Пътна полиция в София, но и оттам се съгласили да си сътрудничат, след като видели потенциала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Подаването на сигнал става лесно. Човек се регистрира, вкарва личните си данни и качва снимка. Важно е на нея да се виждат както цялото нарушение, така и регистрационният номер на автомобила.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Интересното е, че не е задължително сигналът да бъде изпратен до контролните органи, пише „24 часа“. Момчетата са добавили опция сигналът да бъде качен, за да може нарушителят да го види и да се извини. За да разбере, че е хванат в прегрешение, човек качва регистрационния си номер приложението и получава известие, ако е хванат в крачка. За 3 години извинилите се прегрешители са 3000. Сред тях е и майката на Тодор, която била снимана още в първите седмици на приложението.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
След извинението кадърът се премахва. Ако човек иска да стигне до санкция, избира опцията сигналът да отиде до отговорните институции. Тогава се попълва електронна бланка, на която трябва нарушението да е описано подробно. Използва се и електронен подпис, а ако човек няма такъв, трябва да я принтира и подпише и сканира, след което да я приложи към сигнала си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Снимките с нарушенията момчетата носят 2 пъти седмично в столичната Пътна полиция. В провинцията ги изгращат електронно. „Предимството обаче е, че за подателя на сигнала всичко се случва електронно“, обяснява Тодор. По думите му бланката може да бъде използвана като показания и да не се налага органите на реда да го викат за свидетелски показания. Всичко обаче зависи от конкретния полицай и от нарушението.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
От 86-те хиляди сигнала около половината са за неправилно паркиране. От октомври м.г. вече по-често се получават и такива за грешно изпреварване. Тогава момчетата пускат приложението опция за качване на видео. Така в началото на май благодарение на приложението до смолянската Пътна полиция стигна сигналът за шофьора, който нагло изпреварваше на пътя Чепеларе-Асеновград.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Видеото беше заснето от Кръстина Димитрова. 66-годишният шофьор на опел опита на няколко пъти да изпревари на непрекъсната линия и без видимост, а в насрещното идваха няколко коли.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Засега момчетата нямат статистика колко са сигналите с видео, тъй като опцията е сравнително нова и още не я следят. Наказаните от приложението обаче са около 5000.

 

 

 

 

Източник: blitz.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024