ОБЩЕСТВО

Няма такава държава! Здравни работници зарязаха като куче болна жена пред кметството във врачанско село

Няма такава държава! Здравни работници зарязаха като куче болна жена пред кметството във врачанско село

 

гавра1529588253-1

 

 

 

След лечение в психиатрично заведение, 34-годишна жена е изоставена от здравни работници пред кметство във врачанско село. За това сигнализираха очевидци, според които пациентката била в безпомощно състояние и не можела сама да се грижи за себе си. Най-близките й роднини също отказали да я приютят, предава bTV.

 

 

 

 

 
Вчера следобед пред кметството в село Добролево спира бус, от който двама души изнасят болна жена. Хората от селото я познават – казва се Цецка, има психично заболяване и епилепсия и често лежи в психиатрията във Враца.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Този път обаче е в изключително лошо състояние – видимо отслабнала, с памперс, неспособна да говори и да ходи.
Болната поискала храна, но се оказало, че не може да преглъща.

 

 

 

 

 

 

 

 
Служителите от здравното заведение се опитали да сложат в джоба на пациентката лична карта и рецепта и да си тръгнат, но свидетелите възроптали и позвънили на 112.

 

 

 

 

 

 
Майката на болната жена е починала, докато тя е била в болницата, а баща й е сляп и не иска да живее с нея. Така Цецка обитава къща в окаяно състояние, без врати и прозорци.

 

 

 

 

 

 
„От болницата ми казват, че трябва да бъде изписана и няма при кой да бъде настанена, защото роднините отказват да я приемат и са спрели да си вдигат телефоните, прекъснали са връзките едностранно”, обяснява кметът на Добролево Илиян Буковски.

 

 

 

 

 

 

 
Ситуацията щяла напълно да излезе от контрол, ако леля на момичето не се съгласила да го приюти, но само временно, тъй като се грижи за болен син.

 

 

 

 

 
Агенция BulNews.bg потърси за коментар директорът на „Социални дейности“ във Враца Мария Търнавска. Тя заяви, че е запозната със случая и още днес е започнала лична проверка. Тази сутрин тя тръгва за Добролево, за да провери на място случващото се с Цецка.

 

 

 

 

 

 

Психично болната жена, която е била изписана от Центъра за психично здраве – Враца и изоставена пред кметството в село Добролево, ще бъде настанена на друго място, съобщи директорът на „Социално подпомагане“ Враца Мария Търнавска.

 

 

 

 

 
По думите й жената е изоставена от служителите на центъра само с документи – лична карта и рецепта за изписано лекарство, без да подадат сигнал към социалните работници, че няма кой да я приеме.

 

 

 

 

 

 

 
Психично болната жена има роднини в селото, но те нямат възможност да се грижат за нея. В момента жената е приютена временно при тях.

 

 

 

 

 

 

 

 
„Веднага тази сутрин започнахме да търсим място, което да може да я приеме и да отговаря на нейните потребности. Такава услуга вече е намерена в друга област и в момента се изготвят документите, които да бъдат насочени към дирекцията там“, обясни още Търнавска.

 

 

 

 

 

 
Жената е неадекватна, но е с нормални жизнени показатели. По думите на личния й лекар болната е била в по-адекватно състояние преди да влезе на лечение в Центъра за психично здраве във Враца. Сега вече не реагира, трудно се храни, трудно ходи и наистина се нуждае от последващи специализирани грижи.

 

 

 

https://www.bulnews.bg/article/326437

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024