Европа

Първото антисистемно правителство в Западна Европа – италианското, положи клетва! Преломът в ЕС започва догодина с евроизборите…

Първото антисистемно правителство в Западна Европа – италианското, положи клетва! Преломът в ЕС започва догодина с евроизборите…

 

orig

 

 

 

Това е първото антисистемно правителство в Западна Европа, чиято цел е намаляване на данъците, увеличаване на средствата за благосъстояние на населението и ревизия на правилата на Европейския съюз за бюджетите и имиграцията.

 

 

 

 

 

 

 

 

53-годишният преподавател по право Конте трябва да получи вот на доверие в парламента идната седмица. Партиите, които подкрепят Конте – крайнодясната „Лига“ и радикалната „Движение „Пет звезди“ (Д5З), имат солидно мнозинство и в двете камари на парламента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Двамата вицепремиери – Луиджи ди Майо, лидер на Д5З, и Матео Салвини, ръководител на „Лига“ – положиха клетва след Конте. Двамата са вицепремиери и министри, последвани от останалите членове на кабинета. Той включва 18 министри и държавен секретар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новият министър-председател получи правомощия от досегашния премиер Паоло Джентилони в двореца Киджи, където заседава правителството. Конте получи от Джентилони звънец, с който символично се дава начало на правителствените заседания. С това новото правителство получи пълни правомощия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джузепе Конте е преподавател по право и е нов в политиката.

Първа задача – антиимиграция

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матео Салвини, който стана министър на вътрешните работи, заяви пред репортери след като положи клетва, че първата му задача ще е промяна на имиграционната политика на Италия, предаде Асошиейтед прес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Салвини иска да намали броя на пристигащите мигранти, да увеличи броя на експулсираните и да намали парите, които Италия харчи за тях.

 

 

 

 

 

 

Партията на Салвини отдавна следва твърда линия срещу нелегалната миграция и настоява ЕС да прави повече, за да облекчи бремето на Италия.

 

 

 

 

 

През миналата година броят на пристигащите на Апенините мигранти рязко спадна, след като правителство на лявоцентристката Демократическа партия подписа спорни споразумения с Либия за засилване на крайбрежните патрули и недопускане мигранти да се качват на лодките на трафиканти на хора, за да прекосят Средиземно море.

 

 

 

 

Поздрав от Путин

Минути след като новото правителство на Италия встъпи в длъжност, Кремъл разпространи изявление, в което руският президент Владимир Путин поздравява италианския премиер Джузепе Конте, предаде ДПА, на която се позова БТА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В изявлението Путин изразява надежда, че новото правителство в Рим „ще допринесе за развитието на конструктивно руско-италианско сътрудничество“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Партия „Лига“ поддържа близки връзки с Русия. Партийният водач Матео Салвини, който от днес е вътрешен министър на Италия, е посещавал анексирания от Русия Крим. В програмата на правителството е сваляне на антируските санкции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Берлин с едно наум

Берлин обеща днес да е „открит“ към новото италианско правителство на коалиция между две евроскептични движения, които често критикуват Германия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви на пресконференция, че Европа е изправена пред големи предизвикателства и че по-голямата част от тях могат да бъдат преодолени не на национално ниво, а само с общоевропейско сътрудничество.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди няколко дни германският външен министър Хайко Маас обаче беше по-скептичен. Той заяви, че се надява отношенията между Германия и Италия да не бъдат накърнени от Движение „Пет звезди“ и „Лига“.

Салвини нарече Юнкер расист

Европейската комисия изрази увереност, че новото правителство на Италия ще сътрудничи „конструктивно“ със своите партньори от ЕС, предаде Ройтерс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Имаме пълно доверие във възможностите и готовността на новото правителство да взаимодейства конструктивно със своите европейски партньори и институциите на ЕС, за да потвърди централната роля на Италия в общия европейски проект“, каза говорителката на ЕК Мина Андреева на пресконференция в Брюксел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тя нарече подвеждащи съобщенията в медиите, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер вчера е показал неуважение към италианците.

Матео Салвини определи Юнкер като „расист“ след като медии го цитираха, че италианците трябва да работят по-усърдно и да бъдат по-малко корумпирани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В цитираното изказване люксембургският политик Юнкер изтъкна помощта на ЕС за Южна Италия. Той я окачествява като щедра и заявява, че отговорност на Рим е да направи повече в помощ на този регион, да подпомага заетостта и да се бори с корупцията:

„Италианците трябва да се погрижат за бедните региони на Италия. Това значи повече работа, по-малко корупция и сериозно отношение. Ще им помогнем, както винаги сме правили. Но недейте да играете тази игра с товаренето на ЕС с отговорност. Страната си е страна, нацията си е нация. Нациите на първо място, Европа на второ.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес говорителката Андреева заяви:

„Председателят Юнкер ще работи с новото италианско правителство за справяне с многото общи предизвикателства, с които Италия и Европа се сблъскват, от търговията до миграцията и още редица други“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тя добави, че следващата седмица Юнкер ще разговаря с новия италиански премиер Джузепе Конте на срещата на Г-7 в Канада.

 

 

 

 

 

 

Повечето наблюдатели са на мнение, че примерът на Италия може да стане катализатор за кардинални промени в ЕС след евроизборите догодина, когато в ЕП ще влязат доста голям брой представители на антисистемни и евроскептични партии и движения, а това може да промени тотално посоката на развитие на ЕС.

 

Дир БГ, Фокус, Дарик

 

 

 

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024