ИНЦИДЕНТИ

Разбилият се вертолет e същият, който развял трибагреника над София на парада на Гергьовден

Разбилият се вертолет e същият, който развял трибагреника над София на парада на Гергьовден

 

768x432 (1)

 

 

 

Разбилият се тази нощ в Пловдив военен хеликоптер Ми-17 е същият, който развя българския трибагреник над София по време на тазгодишния Гергьовденски парад. Според военния министър Красимир Каракачанов техническа неизправност е най-вероятната причина за катастрофата край летище Пловдив.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На извънреден брифинг той изказа съболезнованията си към семействата на загиналите капитан Пламен Пантелеев на 48 години и капитан Стоян Неделчев на 45 години. Двамата са опитни пилоти, съответно с 600 и 500 летателни часа. Без опасност за живота е бордовият инженер Алексей Каменов, който е с травма на крака и със счупени ребра. Той е излязъл  сам от падналата машина и е успял да извърви около стотина метра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хеликоптерът е бил в изправност. През целия ден на него са се изпълнявали тренировъчни полети от други екипажи. Пантелеев, Неделчев и Каменов били четвъртият екипаж и са тренирали спасителна мисия на ниска височина между 30 и 50 метра, когато машината е паднала на земята.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според министъра и командването на ВВС и базата при тази височина време за реакция на екипажите няма. Хеликоптерът се е завъртял на 180 градуса и е паднал, разказаха очевидци от летище София.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Към настоящия момент продължават действията по разследването, ръководено от Военно-окръжна прокуратура. Колегите снощи бяха на място и извършваха оглед. Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка“, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал по време на извършване на летателно-учебното занятие, допълни тя пред БНТ.
„Това, което можем също да съобщим е, че е възникнал вероятно технически проблем и в рамките на 3 секунди вертолетът е паднал от 20 метра височина. С изключително тежки последици, със загинали двама пилоти. Съболезнования за близките им“, каза Арнаудова.

Ми-17 е произведен през 1989 -та година, като през 2016-та му е направен ремонт в ТЕРЕМ в София. По данни на министъра е имал още 200 летателни часа.

До изясняване на случая всички полети във ВВС са спрени, а разследването се води от Военно окръжната прокуратура и отделно от Авиационна безопасност. 

 

 

Канал 3

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024