СВЯТ

Скопие и Атина подписаха историческото споразумение за името на Македония

Скопие и Атина подписаха историческото споразумение за името на Македония

договор1529223348-gfbkhsfg

Исторически ден за Гърция и Македония: Двете страни подписаха споразумението за името на Македония. Така Атина и Скопие сложиха край на 27-годишния спор за името на страната.

В гръцкото село Псарадес на Преспанското езеро беше подписано споразумението, което решава спора между Атина и Скопие за името на Македония. Документът беше подписан от външните министри на Гърция Никос Кодзиас и на Македония Никола Димитров, предаде БНТ.

Така югозападната ни съседка получава името „Република Северна Македония“ за всеобща употреба.

Договорът остава да бъде ратифициран от гръцкия парламент и чрез референдум в Македония. Церемонията протича при засилени мерки за сигурност и в присъствието на високопоставени представители на международната общност.

Договорът е със заглавие „Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.“

Македонската делегация пристигна по вода с лодка, а премиерът Заев сподели в социалната мрежа снимка, подписана с текст, че заедно с Никола Димитров и военният министър Радмила Шекеринска тръгват към своето европейско бъдеще.

На място присъстват върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Споразумението, договорено от Ципрас и Зоран Заев предизвика напрежение и в Гърция, и в Македония. Хиляди гърци протестираха пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата. Протести днес организира и опозицията в Македония.
Заради споразумението опозицията в Гърция поиска вот на недоверие, при който правителството на Ципрас обаче оцеля.

С договора се слага край на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония. Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този договор ще даде възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

Договорът ще бъде подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията ще бъдат министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. След подписването двете делегации ще се преместят на македонска земя, където е предвидена официална среща на премиерите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и съвместен обяд.

Ето какво предвижда договорът:

По отношение на езика е предвидено той да се нарича македонски език и в ООН остава да пише – македонски език – без никаква бележка под линия с доуточнение.

Документът е озаглавен „Окончателно споразумение за решаване на различията описани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на ООН и прекратяване на временното споразумяване от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните”. Що се отнася до гражданството или националността, споразумението предвижда – македонец /гражданин на Република Северна Македония. Химнът, гербът и знамето не се променят, както и кодовете МК-МКД, докато регистрационните номера и документите за самоличност не са част от международна кодификация и за изготвянето им ще се следва написаното в договора, пише в документа.

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024