ОБЩЕСТВО

Тежкият наказателен съд в Турция отново поиска героя Михаил Цонков и колегите му, защитили границата от бракониери

Тежкият наказателен съд в Турция отново поиска героя Михаил Цонков и колегите му, защитили границата от бракониери

 

big_098990ee4df21e4b0eabf0bc718ba32e

 

 

 

Бившите граничари Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов днес сутринта са привикани в Съдебната палата в Бургас, където са им връчени призовки за съдебен процес в Турция, съобщава „Флагман“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въпреки уверенията лично на главния прокурор Сотир Цацаров преди малко повече от година, явно ходенето по мъките за героите, защитили границата ни от бракониери, започва отново.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Както Флагман.бг пръв съобщи, в началото на м. г. четиримата получиха призовки от Тежкия наказателен съд в Къркларели, където трябваше да се явят по обвинения в убийство, без обаче магистратите от южната ни съседка да приложат никакви доказателства за това. Тогава след месец и половина чакане за смелите бургазлии институциите най-после се активираха и Цонков, Костов, Николай Петков и Живко Петков получиха уверението, че няма да се стигне до екстрадирането им в Турция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Около година по-късно обаче кошмарът за тях се повтаря! Сега вече турската страна обвинява граничарите, че престъплението е извършено в техни териториални води и на техен кораб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Припомняме, че на 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, от служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Цонков и двама негови колеги са имали заповед да задържат чуждата гемия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При опит да спрат плавателния съд обаче, тримата срещнали яростна съпротива от страна на турците. Те не се подчинили и на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Вместо това бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Започнал ръкопашен бой, при боричкането един от турците се опитал да избие пистолета от ръката на Цонков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Двамата се оплели в мрежите и при падането им служебният „Скорпион“ гръмнал само веднъж. Изстрелът обаче се оказал фатален за Ерджан Ялчън, който почина на път за бургаската болница.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков. В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека прави същото, като определя като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер. Магистратите в Страсбург приемат, че се касае за нещастен инцидент, но явно и тяхното становище не е достатъчно за диктатора Реждеп Ердоган.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Българските граничари ще бъдат защитавани от опитния бургаски юрист Росен Кожухаров.

 

 

https://petel.bg/Tezhkiyat-nakazatelen-sad-v-Turtsiya-otnovo-poiska-geroya-Mihail-TSonkov-i-kolegite-mu–zashhitili-granitsata-ot-brakonieri__269384

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024