Европа

Ще допуснем ли да ни върнат 44 282 мигранти? Меркел предлага „пари срещу бежанци“, какво мисли Борисов?

Ще допуснем ли да ни върнат 44 282 мигранти? Меркел предлага „пари срещу бежанци“, какво мисли Борисов?

 

МЕРКЕЛlead_960

 

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще проведе преговори на и около предстоящата среща на върха на ЕС. Германия може да предложи на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигрантите, подали молби за убежище на тяхна територия, отбеляза Меркел.

 

 

 

 

 

 

Германският канцлер заяви, че двустранните споразумения, които цели да сключи с Италия, Австрия и други държави, ще бъдат подобни на онова, договорено от ЕС с Турция през 2016 г.

 

 

 

 

 

 

 

Тя ще даде отчет за тези разговори пред партията си на 1 юли, предаде Асошиейтед прес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Меркел подчерта, че не иска Германия едностранно да започне да връща мигранти на границите си – нещо, за което призовава вътрешният министър Хорст Зеехофер от Християнсоциалния съюз (ХСС) – традиционния баварски партньор на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

 

 

 

 

 

 

 

44 282 души по официални данни на Държавната агенция за бежанците са преминали за първи път в България преди да стигнат останалите страни в Европа. Ако се приеме предложението на германския вътрешен министър, тези хора ще трябва да се върнат в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Канцлерката каза, че германските власти няма да допускат мигранти, които са вече регистрирани в други европейски страни, но подчерта също, че няма да има „автоматичен механизъм“ за отхвърляне на бежанци на границата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Европейската комисия споделя гледната точка, че единствено европейско решение и европейска съгласуваност могат да решат този проблем, виждали сме това в миналото“, заяви днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от Франс прес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Питаме премиера Борисов- каква е позицията на България за миграцията. Европа се раздира от противоречия по въпроса. Германското правителство е изправено пред политическа криза. Германия, Италия и Австрия обявяват обща ос срещу нелегалната миграция, също и Вишеградската четворка, с нейните предложения и решения. САЩ посочиха миграцията като най-големия проблем пред Европа.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията. Тя настоява Бойко Борисов, преди да замине на заседание на правителствените ръководители на ЕС на 28-29-ти юни, да се яви в българския парламент и да информира българското общество – с каква позиция отива по тези въпроси.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Вътрешният министър на Германия, а и не само той, настоява бежанците да се връщат в държавите, в които мигрантите за първи път са пресекли границата на ЕС. Българското правителство съгласно ли е с тази позиция? Ако не е – какво ще предложи?“, попита председателят на БСП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тя заяви, че бежанците, преминали за първи път през България, преди да стигнат Европа, са 44 282 души по официални данни на Държавната агенция за бежанците. „Ако се приеме предложението на германския вътрешен министър, тези хора ще трябва да се върнат в България“, обясни тя.

Корнелия Нинова припомни, че през 2017 г. Германия, Франция и Австрия вече са поискали да ни върнат такива хора – общо 7842 души, пак по данни на същата агенция. „България е приела обратно 3249-ма. Макар и бавно, този процес си върви. Защо правителството мълчи?“, попита Нинова. Тя сподели и позицията на БСП по тази тема. „Връщане на бежанците в държавата, от която са дошли, а не връщането им в България“, подчерта председателят на БСП.

 

 

Източник: dnes.bg

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024