Криминално

Арестуваха могъщ бизнесмен като лидер на най-голямата група за незаконна търговия на „зелено злато”

Арестуваха могъщ бизнесмен като лидер на най-голямата група за незаконна търговия на „зелено злато”

havaliov_1
Евгени Хавальов по време на задържането /със слънчевите очила/
Арестуваха лидера на най-голямата у нас група за незаконна търговия на „зелено злато”-тютюн. Това е считания за могъщ бизнесмен в Югозападна България Евгени Хавальов. Преди два дни тежко въоръжени барети от ГДБОП изненадващо го тръшнали пред голям магазин в Благоевград. Заедно с него на топло е натикана и цялата му група, която е от 10 човека, от хаджидимовското село Абланица. Делото се води от спецпрокуратурата.

Въпреки железните доказателства, обаче съдът реши да пусне Хавальов под домашен арест. Това изправи косите на антимафиотите, които твърдят пред Фрог, че той може да избяга,  да притиска свидетели и т. н. Причината да се допуска това е фактът, че Хавальов непрестанно парадира с контактите си в службите за сигурност и то на много високо ниво.  Другите арестувани са пуснати срещу парични гаранции. Специализираната прокуратурата протестира мярката пред Апелативен наказателен съд.

 

 

 

Заради съдебните решения, в неврокопско цари паника. Коментира се, че десетки свидетели са притеснени, защото босът Евгени Хавальов е въоръжен и опасен със силно лоби в полицията и подготвял бягство в Гърция, отбелязва сайтът „Пиринско”.

 

 

 

 

При акцията Антимафиотите откриха производствени помещения край София и Абланица, машини за рязане на тютюн, машини за пакетиране, броячна машина за пари, компютри, телефонни апарати и сим карти, квартира в Благоевград, автомобили, с които е правена логистиката, голямо количество тютюн, пликове на спедиторска фирма за транспортиране на пратките.

 

 

 

 

Групата е действала близо 7 години на територията на ОД на МВР-Благоевград и ощетявала държавата с близо 400 000 лв акциз на месец. Над 150 пратки на ден са изпращани на различни адреси в цялата страна по спедиторска фирма, като цената на 1 кг. тютюн е между 30-40 лева от сорта Верджиния и Марлборо.

 

 

 

 

Как действала групата според прокуратурата:  

 

 

 

 

Ръководителя на групата Евгени Хавальов осигурявал финансов ресурс и тютюн от цехове в Пловдив и Пазарджик. Парадирал, че имал контакти със служители на МВР, ДАНС, както и полицейски чедър от РУП-Гоце Делчев, един пансиониран началник от полицейската система, двама действащи полицаи от 01 РУП-Благоевград и служители на ОДМВР-Област София.

 

 

 

 

Най-основният служител във фирмата е съпругата на Хавальов – Сузана, която по всяко време на денонощието е получвала поръчки и изпращала по мейла завката на компютара до цеха в село Кътина, столичния район „Нови Искър“.

 

 

 

 

 

Всеки ден от Благоевград са пътували най-приближените хора на Хавальов. В областния център наели квартира в кооперация и гараж, където криели автомобила, с който пътували до с. Кътина, столичния район „Нови Искър“ и с Равно поле, Община Елин Пелин.

 

 

 

 

От елинпелинското село Равно поле взимали предварително приготвен нарязан тютюн, където го транспортирали до пакетажният цех в с. Кътина. Там се опаковал тютюна в кашони и пликове на спедиторска фирма и се изпращали по адреси подадени от мейла на съпругата на Хавальов. Парите се връщали с наложен платеж по спедиторската фирма, където можеби има замесен служител, който изпращал парите до ръководителя по автобусите пътуващи по трасето София – Благоевград – Банско – Гоце Делчев.

 

 

 

 

Припомняме, че преди няколко дни в Гоце Делчев имаше жестоко убийство, където ексфутболистът Марио Метушев закла приятеля си „Дзъмбо“ заради тютюнева афера. Бяха запалени автомобил и трактор на служители на МВР в община Хаджидимово. Под сурдинка се коментира, че има финансов скандал между ченгетата и боса.

 

 

 

 

 

В хода на разследването било установено, че в групата основна роля са играли още бащата на Хавальов-Баадин, който превозвал стоката и  брат му-Баадин, ангажиран в рязането на тютюна. Сред задържаните са Абдурахим Шамов, като неговата задача била да чисти и пакетира стоката, както и Ферад Конедарев. Според прокуратурата той също чистил и пакетирал тютюна.

 

 

 

 

Сметка:

 

 

 

 

Печалбата на месец за Хавальов възлизала на 200 бона, сочат анализите на обвинението. 1 кг. тютюн се изкупувал за 6-7 лв. С цялата последваща обработка цената скачала на 10 лева максимум. До крайния потребител цената ставала на 35 лв. за килограм.  Докато ченгетата наблудавали групата, за два месеца били реализирани над 500 поръчки, средно между 2 и 5 килограма всяка.

 

 

 

 

Бизнес:

 

 

Задържаният Хавальов развива мощен бизнес в региона. Изкупува пощенски станции като бял хляб. Взел е и горния етаж на кметството в Абланица. Отделно има газстанции и бензиностанции. Поддържа огромни площи лозя. Къщата му прилича на имение, което денонощно от години се ремонтира. Съдеди твърдят, че по имането се дават милиони за модернизиране и обновяване.

 

Фрогнюз

 

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/arestuvaha-mogasht-biznesmen-kato-lider-nai-goliamata-grupa-nezakonna-targoviia-zeleno-zlato.html

Криминално

More in Криминално

Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024
big_phps45

Горещи новини за изчезналата 17 г. Ивана, появи се следа в…

февруари 27, 2024
big_4

Ексклузивна новина за изчезналата Ивана, ето какво намериха на Е-79, преди тунела край Дупница

февруари 24, 2024
1708604719-kolan

Наши митничари накараха турчин да си разхлаби панталона и ето какво откриха / СНИМКА

февруари 22, 2024