Европа

Le Figaro: Губейки привлекателност, ЕС все повече се превръща в деспот!

Le Figaro: Губейки привлекателност, ЕС все повече се превръща в деспот!

 

 

1527929070-aaaa-protest

 

 

 

Европейските лидери отказват на народите правото да определят своето бъдеще, ако техният избор не клони в страната на обединена Европа, пише Le Figaro в публикацията „L’Europe se perd, en étouffant les peuples”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Например мнозинството италианци гласуваха за евроскептиците, обаче властите им попречиха да съставят правителство. Във Франция депутатите обсъждат законопроект за ограничаване свободата на словото под предлог борбата с расизма и ксенофобията.
 

 

 

 

 

 

 

 
„Политиката на потушаване на недоволството, която възприе изтощеният Евросъюз, няма да накара да утихне народната злост” – пише журналистът Иван Риофол. Европейските лидери критикуват Владимир Путин за накърняване на демокрацията, но и „самите те се държат като авторитарни управители, когато се боят от свободата на словото”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Такава политика, според журналиста, само разгаря недоволството сред европейците и само глухият не може да чуе протестите в социалните мрежи или решението на избирателите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди седмица италианският президент Серджо Матарела „се надсмя” над италианците, които на изборите дадоха гласа си за антисистемни движения, но „този избор беше счетен от ЕС и техните слуги беше счетен за недопустим”. Журналистът Риофол нарече това „легален държавен преврат”.

 

 

 

 

 

 

Матарела отказа да назначи за министър на икономиката човек, който нарече еврото „германски затвор”. Според автора на статията, натискът от страна на Европа за него се оказа по-силен от мнението на повечето италианци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Журналистът отбелязва, че такова „нарушение на демократичния процес” показва, че Евросъюзът става авторитарен, отделя се от хората и не уважава отделните народи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Отрицанието на суверените държави винаги е било недостатък на Европа в състояние на глобализация” – пише Риофол. Той отбелязва, че европейските лидери се опитват да поучават италианците, че тяхното бъдеще е само в Европа, което само подчертава тяхната безотговорност.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Колкото по-малко народ е способен да привлече ЕС, толкова по-голям деспот става той” – пише журналистът. Според него, европейците навсякъде искат повече пряка демокрация и по-малко ограничаване на мисленето. „Европа заставя дръзките избиратели да замълчат и искат да поставят следене на твърде свободния интернет” – пише Риофол.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Журналистът има предвид приетият в ЕС кодекс на поведение в социалните мрежи. И ако в случая с тероризма и педофилията тази мярка е оправдана, то, когато стане дума за борба с „расистки или ксенофобски изказвания”, тези инициативи предизвикват безпокойство. Тогава под действието на цензурата може да попадне всеки, който изказва критика по отношение на имиграцията или исляма.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Във Франция също имаше такива прецеденти, припомня авторът на статията. Макрон казваше, че без свобода на словото започва диктатурата, но именно той предложи закон за фалшивите новини, които накърняват свободите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Този закон сега е в етап на обсъждане, предвижда се затваряне в предизборен период на всеки информационен източник, който разпространява невярна информация. Появява се риск държавата еднолично да определя какво може да се говори и какво не бива, опасява се журналистът от Le Figaro.

Източник: blitz.bg

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024