ОБЩЕСТВО

Баба Дора, чийто сълзи трогнаха цяла България: Да стане Индже войвода и да поведе пак народа… СНИМКИ/ВИДЕО

Баба Дора, чийто сълзи трогнаха цяла България: Да стане Индже войвода и да поведе пак народа… СНИМКИ/ВИДЕО

 

 

BABA337

 

 

 

Продължават проблемите в сектора на животновъдството. Фермери протестират през последните дни с искания за подкрепа от страна на държавата. Появи се и чума по животните в района на Странджа.

 

 

 

 

 

 

 

Хиляди животни бяха евтаназирани заради заболяването. Стопани остават без добитъка си, не спират страховете, че кризата може да се разрасне. В същото време пострадалите хора имат много въпроси към ветеринарните власти.

 

BABA44

 

 

 

 

Днес умъртвяването на животните трябва да продължи. На място в село Шарково, Ямболско, са се събрали хора, които искат да се противопоставят на умъртвяването на дребните преживни.

 

 

 

 

 

 

 

На този фон историята на баба Дора, която обиколи социалните мрежи, трогна цяла България.

 

 

 

 

 

 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК:

 

 

 

https://www.facebook.com/100666926648233/videos/1790864417628467/

 

 

 

Хиляди хора хора споделяха и споделят снимки и видео във Facebook, на които се вижда страданието на възрастната жена, която гледа на своите козички като на собствени деца. Баба Дора дори нарича всяко от животните с име.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жената през сълзи разказва пред регионалното радио „999“, че няма да разреши евтаназията на своите 30 кози и ярета и би легнала до тях, ако се наложи, за да спре властите.

 

 

 

 

 

 

Баба Дора е категорична, че в нейното стопанство зараза няма и си задава въпроса защо не лекуват животните, а се предприемат най-крайните мерки – за умъртвяването им. В отчаянието си жената призовава хората да застанат до нея и да я подкрепят в този труден момент.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Пред Нова телевизия жената заяви: „Затова казвам, да стане Индже войвода и да поведе пак народа!“

 

big_1b9d

 

 

 

 

 

„Това са правилата при вирусни заболявания. Единственият начин, който може да ограничи заболяването. Вчера съм обиколил районите и според мен контролът, който трябваше да бъде установен, не беше достатъчен“. Това заяви в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Направил съм среща с областния управител на „Гранична полиция”. Двата пръстена, които са необходими, за да ограничат заболяването – единият е в десеткилометровата зона около огнището, от които трябва да се проверяват излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не трябва да излиза продукция за страната”, каза още д-р Илиев.

Той заяви, че въпросът относно това дали има болни животни е несъстоятелен.

 

 

 

 

 

„Няма никакво основание да бъде задаван, след като сме взели шест хиляди проби. Изпратени са в референтна европейска лаборатория. В понеделник идва европейска мисия, за да видим дали мерките ни по границата на общините и огнищата, са достатъчно ефективни”, заяви той.

 

 

 

 

 

 

 

Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели мерките, заболяването ще стигне до Видин”, категоричен бе директорът на БАБХ.

 

 

 

 

 

 

 

Междувременно хиляди потребители в интернет изразяват възмущението си от предприетото евтаназиране на преживните животни в малките стопанства на възрастни хора по селата, където е установено заболяването.

 

 

 

 

 

/ actualno.com

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024