Политика

Безпрецедентно! ГЕРБ клекна – обяви, че подкрепя ветото на Радев и се отказа от нови лобизми за Домусчиев

Безпрецедентно! ГЕРБ клекна – обяви, че подкрепя ветото на Радев и се отказа от нови лобизми за Домусчиев

 

ЦЦ-ДД1532434303

 

 

Безпрецедентно! Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това съобщи на извънредна пресконференция в парламента председателят на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. Той подчерта, че въпросът с лобистките промени е бил обсъден вчера с премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Цветанов бе категоричен, че ГЕРБ никога не е прокарвал закони, които обслужват определени икономически кръгове или бизнесмени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Заради спекулациите, че ГЕРБ са приели лобистки текстове натоварихме колегата Данаил Кирилов да разработи поправки на закона за приватизацията. Но внасянето им се обезмисли с ветото на президента. ГЕРБ ще подкрепи президента Румен Радев, който днес наложи вето срещу „лобистките поправки“, каза Цветан Цветанов.

Целта на поправките е да се избегнат съмненията за лобизъм и спестяване на 58 млн. лв. на братята Домусчиеви, които те дължат на държавата заради неспазване на приватизационния договор за БМФ, което се позволяваше според внесените текстове за промени в Закона и приети на първо четене.

Новите текстове трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори.

Така че няма да внесем този законопроект, тъй като ще подкрепим мотивите за вота на държавния глава. Бързината, с която го прави е във връзка с влизането в сила на закона за енергетиката, посочи още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

От думите му стана ясно, че решението е взето още вчера и няма връзка с наложеното днес вето на президента. „Във вчерашния ден премиерът и лидер на ГЕРБ постави задача да разработим спешно такова решение, което безусловно да прекрати възможността да се тълкува в посока, че се променят вече приети ангажименти по приватизационни договор“, поясни депутатът Данаил Кирилов.

Експертно проучване на нашето предложение беше да се създаде нова точка 32 Г на мястото на коментираната в публичното пространство със следното съдържание: „Забранява се промяна на задължения от приватизационния договор…..“. Не мога да се намаляват, предоговарят или изключват задължения, независимо дали те са съществени, допълнителни или вторични, поясни Данаил Кирилов.

ГЕРБ няма общо с интерпретациите в публичното пространство, защото бяхме вкарани в дебат, който не е наш дебат. Ние не сме използвали „специфични задължения“. Спорните текстове бяха подкрепени от икономическа комисия и ние трябваше да подкрепим изводите на колегите от комисията, посочи още Кирилов. Ние не знаехме предполагаеми виртуални анализи.

Този договор, който се коментира, е сключен от 2008 г. периодът на следприватизационен контрол е изтекъл или изтича, няма как този текст да се свърже с него, допълни той и поясни, че държавата е дала над 2 милиона лева, за да заведе дело и да си прибере парите от неизпълнената приватизационна сделка от страна на Домусчиев.

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024