ОБЩЕСТВО

Бизнесът реве: Няма кой да работи в България, над 18 хил. са свободните места! Но какво предлага…

Бизнесът реве: Няма кой да работи в България, над 18 хил. са свободните места! Но какво предлага…

 

ШИВА20160514-WMNJKVGJFKA-1463207588

 

 

 

Агенцията по заетостта обяви ,че през юни е имало 750 работни места, които са останали без кандидати. Местата са обявени от 172 работодатели на 17 трудови борси. Официално свободните работни места в страната към 11 юли са 18 936.

 

 

 

Обявените позиции са в сферата на преработващата и хранително-вкусовата промишленост, производството на кожени изделия, шивашката промишленост, туризма, строителството, дърводобива, ресторантьорството, производството на млечни продукти, металообработването, машиностроенето, фармацията, производството на птиче месо, търговията и услугите, производството на електрически съоръжения, въгледобива.

 

 

 

 

 

Силно търсени са също общи работници в оранжерийно производство, работници със специфична професионална квалификация – мотокаристи, багеристи, кранисти, оператори производствена линия, шивачи, гладачи, работници консервна фабрика, автоклависти, машинни оператори, шлосери и др. Представени бяха и свободни длъжности в Българската армия.

 

 

 

 

 

 

В Пловдив пък има обявени над 30 места за учители, щатните бройки стоят отсега в бюрата по труда, но колко ще бъдат заети до началото на учебната 2018/2019 година е неясно.

 

 

 

 

Ситуацията на пазара на труда в страната се влошава всяка година, коментират експерти. Не достигат както хора с висше образование, така и кадри със средно образование. Има свободни места дори за охранители и управител на бензиностанция.

 

 

Изнесените статистики и все по-честото оплакване на работодателите от липса на работна ръка са сред най-коментираните теми по форуми и социални мрежи… Ето някои от мненията едно към едно:

 

 

 

В България няма синдикати. Искам да попитам защо така наречената Трудова инспекция си затваря очите пред 16 часов работен ден, описан в графиците като 8,5? Защо в България все още може собственик на магазин или предприятие да се пише, че работи едновременно на 3 обекта ? От Инспекцията по труда много добре знаят това и си затварят очите, може би защото получават рушвети! Е кой да работи в такава обстановка?!

 

 

 

Ало, бизнеса, какво четем тук? Тази година хлопате с 18 хиляди, догодина с 36, по догодина със 72 хиляди. Лоша работа, спор няма. Каква я мислехте, пък тя каква става. Тези млади момчета и момичета, от училище директно се изстрелват при западните ви колеги, подминават ви като малка гара. Няма как! Днешните отиват там където се предлагат нормални условия на труд и заплащане. Вече само с „пари нема“ и „шъ съ оправим“ не става. Тц, тц, тц…Казвате, яко ви объркаха плановете за тази петилетка, а ? Не вярвам да не го усещате. Не, че нещо, ама може и да ви последната петилетка. 😉 Няма как да оцелеете в този пазар на труда с този си начин на мислене. Ами какво да ви кажа. Приятен ден и приятно фалиране. 

 

И ДОКАТО У НАС УСЛОВИЯТА СА ТАКИВА, ВИЖТЕ КАКВО ПРАВИ РУМЪНИЯ:

 

 

След поевтиняването на тока – рог на изобилието за работещите в Румъния

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024