ОБЩЕСТВО

Вдигаме ограда по границата с Румъния заради опасност от нов вид чума – вече има огнище на 60 км от нас

Вдигаме ограда по границата с Румъния заради опасност от нов вид чума – вече има огнище на 60 км от нас

 

svine

 

 

България вдига ограда с Румъния заради опасността от нов вид чума.

 

 

 

133 000 метра ще бъде дълга оградата по границата със северната ни съседка, за да се ограничи заразата с африканска чума по свинете.

 

 

„Целта на съоръжението е да спре преминаването на диви свине през сухопътната ни граница с Румъния”, уточниха от Изпълнителната агенция по горите. Най-близкото огнище е само на 60 км от нашата страна в румънския град Констанца.

 

 

 

В цялата страна се провеждат разяснителни кампании.

 

 

 

При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня, от Агенцията по горите призовават гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.

 

 

 

 

 

 

Междувременно държавата намали цените за отстрел на диви свине, за да се стимулират допълнително ловците. Причината е в нарастващата заплаха от зараза с африканска чума по свинете у нас.

 

 

 

 

Опасността е голяма, защото чрез дивеча може да се пренесе бързо чумата и на наша територия. Именно затова държавата разчита на ловците да увеличат отстрела на диви свине. В тази връзка министърът на земеделието Румен Порожанов определи нови цени за ползване на дивеч за организирания ловен туризъм.

За отстреляна дива свиня на възраст до една и от една до две години не се заплаща. За отстреляна женска дива свиня над 2 години цената от 500 евро става 100 евро. „Промяната се налага с цел финансовото облекчаване на ловците, които ще ловуват на дива свиня и засилването на този лов за намаляване на популацията на вида, като превантивна мярка за неразпространение на африканската чума”, се казва в съобщение от министерството на земеделието.

В помощ на ловците от Изпълнителната агенция по горите ще дадат 40 000 комплекта за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и африканска чума по дивата свиня. До края на седмицата във всички ловностопански райони на страната ще получат необходимите комплекти за вземане на проби от отстреляните диви свине за изследване на месото за двете болести.

Взетите проби ще се изпращат в максимално кратък срок до лаборатория, определена от Българската агенция по безопасност на храните. „Вземането веднага на проби и изпращането им за изследване е изключително важна мярка, с която навременно ще бъдат определени и ограничени териториите при възникване на тези опасни болести в нашата страна, които могат да доведат до заразяване не само на дивите свине, както и до изключително големи стопански и икономически загуби“, се казва в съобщение от Агенцията по горите.

Властите в Силистра също вземат мерки. Сред тях са проверка на личния багаж на преминаващите пътници по ГКПП – Силистра за хранителни продукти, забранени на територията на Република България. Започва дезинфекция и на всички моторни превозни средства, влизащи на територията на Република България, като се затварят обходните отсечки.
На двата гранични пункта, плюс всички пристанищни докове на територията на областта, са разлепени материали, които информират преминаващите, че е забранено внасянето на хранителни продукти за лична консумация от животински произход.

Въпреки че по селата стопаните, отглеждащи по една или две прасета, също са предупредени за заболяването, най-сериозните мерки се вземат на границата, защото от там се очаква най-вероятното преминаване на заразата.

С помощта на местните власти и ВиК-специалисти за пръв път от 11 години заработи ямата с дезинфекциращ разтвор за преминаващите от румънска на българска територия автомобили.

Лекари успокояват, че няма опасност за хората, ако консумират заразено с африканска чума свинско месо. Според специалисти, в България никога не е констатирано заболяване на африканска чума по свинете.

https://www.dnes.bg/stranata/2018/07/16/afrikanska-chuma-po-svinete-na-120-km-ot-silistra.382364

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024