Европа

Германия започна с депортацията, текат совалки с Курц и Орбан! Макрон: Сделката с Африка за лагерите е пред провал

Германия започна с депортацията, текат совалки с Курц и Орбан! Макрон: Сделката с Африка за лагерите е пред провал

 

 

мм40274317_303

 

 

Германия започна да депортира мигранти, които не са получили разрешение за убежище в страната. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи на страната.

 

Самолет е превозил първата група от 69 афганистанци от Мюнхен до Кабул вчера. Това е най-голямата група бежанци върнати обратно от декември 2016 година.

51 от депортираните афганистанци са живели в лагер в Бавария, останалите са от различни части на страната. Досега на депортация се подлагаха само заподозрени в терористична дейност и лица, които са отказали да сътрудничат на властите за своите документи.

 

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел даде подробности около споразумението за мигрантите, постигнато след тежки преговори с коалиционния партньор и вътрешен министър Зеехофер. Това съобщи „Цайт онлайн“.

 

 

„Трябва да установим по-голяма регулация за всеки тип миграция, така че хората да знаят, че законът и редът се прилагат“, каза тя пред препълнения Бундестаг.

 

 

 

Ще бъдат създадени транзитни центрове на германо-австрийската граница, които ще разполагат с отделни помещения за жени, деца и мъже.

 

 

 

„Престоят на мигранти, които нямат разрешение да останат в Германия ще бъде много ограничен. В транзитните центрове те ще останат само 48 часа, защото според нашата Конституция свободата на всеки може да бъде ограничена в този период. След това ще се осъществи прехвърлянето им в страните, от които са пристигнали“, каза Меркел.

 

 

От своя страна, Зеехофер поясни ,че транзитните лагери ще бъдат подобни на интернати ,без огради и бодлива тел, но под полицейска охрана.

 

 

За да се създадат тези транзитни центрове обаче се изисква съгласието на Австрия, тъй като границата между двете държави в момента е затворена.За да постигне споразумение, Зеехофер ще посети Австрия утре, стана ясно още на заседанието на Бундестага.

 

 

Германското вътрешно министерство вече подготвя споразумения и с други страни от Европейския съюз за връщане на бежанци в държавите, в които те най-напред са подали молби за убежище, заяви днес говорителка, цитирана от Ройтерс.

 

Две важни за бъдещето на мигрантския проблем въпроси предстои да се проведат днес – Меркел ще разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан, Хорст Зеехофер отива във Виена за среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.
Немският „Билд“ нарича днешния ден „денят на голямото решение за мигрантите“.

 

 

Това става три дни след като Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер постигнаха споразумение, според което Германия ще връща на границата си бежанци, които са регистрирани с други държави от Евросъюза. В договорката от три точки се предвижда и създаването транзитни центрове за мигранти, както и връщането им в Австрия.

 
Веднага след споразумението Австрия анонсира, че започва защита на южната си граница и очаква разяснение на полицията на Берлин. Курц заяви още, че Виена е готова на всички сценарии, но няма да вземе решение в ущърб на Австрия и нейните граждани.

 

 

На южната граница на Австрия е и Унгария.

 

 

По информация в немската преса преди разговорите си с Меркел Виктор Орбан се е срещнал с Хорст Зеехофер в сряда вечерта, когато е подчертал, че Унгария няма да приема мигранти. Според „Билд“ обаче Орбан би се съгласил на някакъв компромис при определени условия. Преди това двете страни трябва да преговарят с Австрия, настоял Орбан. Преди срещата си с Меркел  Орбан искал да проведе телефонен разговор с Курц.





Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди, че плановете на Европейския съюз да създаде мигрантски лагери извън Европа може да пропадне, ако африканските страни не се заемат с организацията им, а досега нито една страна от Черния континент не се е съгласила да приеме такъв, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
Изданието припомня, че европейските лидери се разбраха да проучат идеята през този месец. Но по време на посещението си в Нигерия, Макрон заяви, че мнозинството от африканските държави се опасяват, че тези лагери ще са притегателен център за мигрантите.
Засега нито една африканска страна не се е съгласила да приеме такъв център. Приемните лагери трябваше да са компромис между европейските лидери, едните от които настояват за по-строг граничен контрол, а другите – за насърчаване на мигрантите. По същество, според плана в лагерите трябва да се определя кой действително е бежанец и има нужда от защита и кой е икономически мигрант.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Епицентър, Дир БГ, Фокус, Блиц

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024