Европа

Германия започна с депортацията, текат совалки с Курц и Орбан! Макрон: Сделката с Африка за лагерите е пред провал

Германия започна с депортацията, текат совалки с Курц и Орбан! Макрон: Сделката с Африка за лагерите е пред провал

 

 

мм40274317_303

 

 

Германия започна да депортира мигранти, които не са получили разрешение за убежище в страната. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи на страната.

 

Самолет е превозил първата група от 69 афганистанци от Мюнхен до Кабул вчера. Това е най-голямата група бежанци върнати обратно от декември 2016 година.

51 от депортираните афганистанци са живели в лагер в Бавария, останалите са от различни части на страната. Досега на депортация се подлагаха само заподозрени в терористична дейност и лица, които са отказали да сътрудничат на властите за своите документи.

 

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел даде подробности около споразумението за мигрантите, постигнато след тежки преговори с коалиционния партньор и вътрешен министър Зеехофер. Това съобщи „Цайт онлайн“.

 

 

„Трябва да установим по-голяма регулация за всеки тип миграция, така че хората да знаят, че законът и редът се прилагат“, каза тя пред препълнения Бундестаг.

 

 

 

Ще бъдат създадени транзитни центрове на германо-австрийската граница, които ще разполагат с отделни помещения за жени, деца и мъже.

 

 

 

„Престоят на мигранти, които нямат разрешение да останат в Германия ще бъде много ограничен. В транзитните центрове те ще останат само 48 часа, защото според нашата Конституция свободата на всеки може да бъде ограничена в този период. След това ще се осъществи прехвърлянето им в страните, от които са пристигнали“, каза Меркел.

 

 

От своя страна, Зеехофер поясни ,че транзитните лагери ще бъдат подобни на интернати ,без огради и бодлива тел, но под полицейска охрана.

 

 

За да се създадат тези транзитни центрове обаче се изисква съгласието на Австрия, тъй като границата между двете държави в момента е затворена.За да постигне споразумение, Зеехофер ще посети Австрия утре, стана ясно още на заседанието на Бундестага.

 

 

Германското вътрешно министерство вече подготвя споразумения и с други страни от Европейския съюз за връщане на бежанци в държавите, в които те най-напред са подали молби за убежище, заяви днес говорителка, цитирана от Ройтерс.

 

Две важни за бъдещето на мигрантския проблем въпроси предстои да се проведат днес – Меркел ще разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан, Хорст Зеехофер отива във Виена за среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.
Немският „Билд“ нарича днешния ден „денят на голямото решение за мигрантите“.

 

 

Това става три дни след като Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер постигнаха споразумение, според което Германия ще връща на границата си бежанци, които са регистрирани с други държави от Евросъюза. В договорката от три точки се предвижда и създаването транзитни центрове за мигранти, както и връщането им в Австрия.

 
Веднага след споразумението Австрия анонсира, че започва защита на южната си граница и очаква разяснение на полицията на Берлин. Курц заяви още, че Виена е готова на всички сценарии, но няма да вземе решение в ущърб на Австрия и нейните граждани.

 

 

На южната граница на Австрия е и Унгария.

 

 

По информация в немската преса преди разговорите си с Меркел Виктор Орбан се е срещнал с Хорст Зеехофер в сряда вечерта, когато е подчертал, че Унгария няма да приема мигранти. Според „Билд“ обаче Орбан би се съгласил на някакъв компромис при определени условия. Преди това двете страни трябва да преговарят с Австрия, настоял Орбан. Преди срещата си с Меркел  Орбан искал да проведе телефонен разговор с Курц.





Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди, че плановете на Европейския съюз да създаде мигрантски лагери извън Европа може да пропадне, ако африканските страни не се заемат с организацията им, а досега нито една страна от Черния континент не се е съгласила да приеме такъв, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
Изданието припомня, че европейските лидери се разбраха да проучат идеята през този месец. Но по време на посещението си в Нигерия, Макрон заяви, че мнозинството от африканските държави се опасяват, че тези лагери ще са притегателен център за мигрантите.
Засега нито една африканска страна не се е съгласила да приеме такъв център. Приемните лагери трябваше да са компромис между европейските лидери, едните от които настояват за по-строг граничен контрол, а другите – за насърчаване на мигрантите. По същество, според плана в лагерите трябва да се определя кой действително е бежанец и има нужда от защита и кой е икономически мигрант.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Епицентър, Дир БГ, Фокус, Блиц

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024