Коментари

Г-н Президент, наложете вето на промените в ЗПСК, които спестяват 58 млн. неустойка на Домусчиеви

Г-н Президент, наложете вето на промените в ЗПСК, които спестяват 58 млн. неустойка на Домусчиеви

енчевv-enchev-800x445

Да бъде наложено вето на приетите поправки в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол – за това настоява бившият депутат Велизар Енчев в открито писмо до държавния глава.

Ето текстът на писмото, изпратено до президента:

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

Уважаеми господин Президент,

На 18 юли т.г. Народното събрание прие лобистки промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които обслужват избрани бизнесмени и са грубо предизвикателство към законността и обществения морал.

С тях на собственика на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) се спестява плащане на неустойки за неизпълнение на приватизационен договор, които са 58 милиона лева. Освободени от сериозни глоби ще са и собствениците на частните компании „Булгартабак холдинг“ и „Ню имидж“.

Вносители на скандалните поправки са депутати от „Атака“ и ВМРО.

Освен че рязко намаляват срока на действие на задълженията към държавата на собствениците на приватизирани дружества, поправките ще важат със задна дата. Това е брутален подарък за близки до властта бизнесмени, погазващ фундаментални правни и морални норми.

Недопустимо е да се гласуват закони, които променят правните последствия за действия, вече извършени преди приемането на съответния закон. Ретроактивното действие на законите влияе изключително негативно върху правната сигурност в държавата.

Седмица преди този възмутителен акт на Народното събрание собственикът на БМФ окончателно загуби дело за промяна на приватизационния договор.

Само този факт е достатъчен, за да се види корупционния характер на спешните промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, имащи една прозрачна цел – да подарят на един човек 58 милиона лева и да опростят на други бизнесмени крупни задължения към държавния бюджет.

Ако Република България наистина е правова държава, в която законите важат за всички и Народното събрание е институция на народа, а не слуга на олигархията, подобни законодателни извращения ще са недопустими. За съжаление пред очите на нацията се върши точно обратното.

Вярвам, че като държавен глава Вие ще използвате своите правомощия и ще наложите вето на възмутителните поправки и, ако Народното събрание отново ги гласува, ще сезирате Конституционния съд.

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

Доктор по международно право

Председател на Движение за радикална промяна

„Българската пролет“

22 юли 2018 г.

София

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024