Политика

Депутатите одобриха „медийния закон“ на Пеевски без да е преминал през комисии в парламента и в негово отсъствие

Депутатите одобриха „медийния закон“ на Пеевски без да е преминал през комисии в парламента и в негово отсъствие

Народното събрание прие на първо четене медийния закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС Делян Пеевски. За гласуваха 92 народни представители, против бяха 12, а 28 се въздържаха.

 

 

 

 

 

Председателстващият заседанието не показа гласовете по парламентарни групи, но според депутата от ДПС Йордан Цонев само представители на „БСП за България“ са гласували „против“ и „въздържал се“. Всички останали групи са били „за“. От изказвания на депутати на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ се разбра, че те подкрепят предложенията на Пеевски, който не бе в парламента.

 

 

 

 

 

Одобреният проектозакон предвижда промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. С тях се задължават доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили.

 

 

 

 

Други текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

 

 

 

 

 

Законопроектът влезе за обсъждане от парламента без да е обсъждан от комисии, каквато възможност дава правилникът в първата сряда на месеца, ако са минали два месеца от внасянето и водещата комисия не се е произнесла, припомня „Дневник“.

 

 

 

 

 

Предложенията бяха представени от депутата от ДПС Велислава Кръстева, която прочете мотивите към него, публикувани в две страници на сайта на Народното събрание. Основният аргумент на ДПС е, че ще се осигури максимална прозрачност на медийния пазар в страната и информираност на обществото за редакционната политика и финансирането на медиите от корпоративни и чуждестранни източници.

 

 

 

 

„Не мога да подкрепя законопроекта за задължителното депозиране на печатни издания, защото за мен той е следващата крачка към разграждане на държавността“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна.

 

 

 

 

Според него с този законопроект се казва на българските граждани, че има хора в държавата, които могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, дори и Народното събрание, може по някакъв начин да реагира.

 

 

 

 

„Няма никакво съмнение, че в България един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса и то често пъти в недопустими размери“, допълни Кутев. По неговите думи в последните 20 години сме извървели път в посока на изсветляване на тези взаимовръзки, но е недостатъчен път. Той подчерта, че няма как да убеди своите избиратели, че един от вносителите на закона – депутатът от ДПС Делян Пеевски, не е символ на смесването на бизнес и политика.

 

 

 

 

„Най-малкото е неговото присъствие или неприсъствие в Народното събрание, защото неговите влияния върху политическата система са много по-големи“, каза Кутев. Той е на мнение, че ако в този законопроект не е участвал Пеевски, е щял да бъде законопроект, който има своите цели, върви във вярната посока и се опитва да изсветли имиджа на Пеевски.

 

 

 

 

 

„С неговия подпис, той става желание или опит да се покаже на цяла България, че никой нищо не може да му направи. Няма да го подкрепя не заради съдържанието на текстовете, а заради това, че самото присъствие на Делян Пеевски е предизвикателство към обществото“, каза още народният представител. Според него, ако този законопроект мине, заглавието във вестниците ще бъде: „Парламентът подкрепи Пеевски“, а това стига, за да се срине цялата среда.

 

Гласове

http://www.glasove.com/categories/novini/news/deputatite-odobriha-medijniya-zakon-na-peevski-bez-da-e-preminal-prez-komisii-v-parlamenta

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024