Политика

Евродепутат поиска от френската лаборатория пробите за чумата в Странджа

Евродепутат поиска от френската лаборатория пробите за чумата в Странджа

 

home_18iraA_ov9BoO_j

 

 

 

Eвродепутатът Момчил Неков, който работи в комисията по „Земеделие и развитие на селските региони”, изиска директно от френската лаборатория резултатите от пробите на овцете и козите от Странджа и Сакар във връзка с болестта чума по дребните преживни животни. Специално за „Черноморски фар“ той коментира:

 

 

 

„Искам да видим точно в кои стада има установени случаи на чума. На 12 юли отправих приоритетен въпрос към Европейската комисия (ЕК) и към Европейския орган за безопасност на храните – ще има ли санкции за България, ако вместо евтаназия, животните бъдат поставени под карантина. Настоявам за отговори в най-кратки срокове от всички европейски институции“, каза той, не отричайки евтаназията като адекватна мярка, ако има чума.

 

 

 

 

 

„За мен обаче трябва да се поеме сериозна отговорност за пълната паника, която настъпи, от органите, които я създадоха. Пътувах в региона, разговарях с фермери. Един ми сподели, че евтаназията на неговите животни е станала през нощта, а той е разбрал, че животните му са умъртвени сутринта, когато е отишъл да ги нагледа. Това нормално ли е?“, пита  най-младият българки евродепутат.

 

 

 

 

Пред него овцевъди споделят, че се вземат проби и не се казва нищо  – нито кога ще има резултати, нито какви са те. И заключава: „Притеснението и недоволството на самите засегнати овцевъди е повече от обяснимо. Да, ако има доказано заболяване, е логично да се вземат адекватни мерки, но те трябва да се комуникират с хората, а не просто да се умъртвят едни животни“ и е категоричен: „Затова аз настоявам за повторни анализи. Ако има отрицателни проби, тези животни трябва да бъдат запазени, а не да бъдат убивани“.

 

 

 

 

 

По отношение на обезщетенията Неков отваря още един аспект: „Всички пострадали трябва да бъдат обезщетени според вредите, които са им нанесени, но тук трябва да се включат и хората, останали без работа вследствие на избиването на животни – овчарите например или пък тези хора, които са запазили животните си на оборно хранене, за да избегнат контакта с потенциално опасни животни“.

 

 

 

 

 

 

Към момента българските власти определят размера на компенсациите  средно по 250 лева на животно. „Според еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, Брюксел ще покрие 75% от разходите, свързани с компенсирането на собствениците на умъртвени животни“, допълни българският евродепутат.

 

 

Черноморски фар

 

http://faragency.bg/index.php?lang=bg&x=evrodeputat-poiska-ot-frenskata-laboratoriya-probite-za-chumata-v-strandzha#.W1YX6M0RFcp.facebook

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024