Коментари

Едно достойно правителство не би подписало такъв унизителен документ за еврозоната, нашите първи се съгласиха

Едно достойно правителство не би подписало такъв унизителен документ за еврозоната, нашите първи се съгласиха

 

2018_05_14-Dimitar-Ivanov-Facebook1-650x418

 

 

 

Българското Правителство на Бойко Борисов се съгласява да приеме безпрецедентно наложените условия от страна на Европейската Централна Банка и от правителствата на страните-членки на Еврозоната, за да може да кандидатства за влизане в Еврозоната

Българските Банки ще трябва да преминат през нови комплексни стрес-тестове извършвани от Европейската Централна Банка, преди да се вземе решение за приемането на България в чакалнята на Еврозоната.

 

 

 

 

 

Както предвидих и обясних подробно вчера в моето интервю по БТВ (12 юли 2018 г.), на своето заседание вчера, финансовите министри от Еврогрупата и България постигнаха съгласие за пакета от условия, които българското правителство и Българската Централна Банка трябва да изпълнят, за да тръгнат по пътя на въвеждането на еврото, т.е. за да могат да кандидатстват за влизане в „чакалнята“ на Еврозоната, в ERM II, механизмът, който подготвя страните за приемане на еврото.

 

 

 

 

 

 

В подписания Меморандум се казва следното преводът е мой – Д.И.):

 

 

 

 

„….България възприе редица ангажименти и обещания в основни области, които са от голяма важност за плавния преход към и за участието в ЕРМ II. По отношение на и особено на банковият надзор, се очаква България да ИЗПРАТИ ИСКАНЕ ЗА ВЛИЗАНЕ В ПО-ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА КАКТО СЕ ИЗИСКВА СПОРЕД СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПРОЦЕДУРИ, И ДА ЗАПОЧНЕ НЕОБХОДИМИТЕ ПОДГОТОВКИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПОДДРЪЖКА ЗА КОМПЛЕКСНАТА ОЦЕНКА, КОЯТО ЕЦБ ЩЕ ИЗВЪРШИ.

 

 

 

 

 

Допълнителни обещания и съгласия се отнасят до други проблеми свързани с финансовия сектор на България, както и до качеството и отчетността на институциите. Всички тези реформаторски усилия са насочени към създаването на един по-силен финансов сектор, по-силни институции и по-ефективни икономически структури, които ще допринесат за успешното участие на България в ERM II.

 

 

 

 

 
ЕЦБ и ЕК ще извършват мониторинг на ефективното внедряване на тези обещания и ангажименти, като действат в рамките на своите области на компетенции и правомощия дадени им от Договорите и от вторични законодателства.

След като те извършат една положителна оценка, то тогава ще бъде взето решение от всички участващи в ERM II страни по отношение на официалната кандидатура на българските власти за участие в ERM II.

 

 

 

 

 

 

 

Решението ще бъде свързано с решението на ЕЦБ за тясно сътрудничество при пълно спазване на всички условия, специфицирани в легалната рамка на пакета.

Това означава, че България едновременно ще може да влезе в ERM II и в Банковия Съюз.

 

 

 

 

 

 

Европейската Централна Банка – би могло да се очаква, че ще приключи своята комплексна оценка за период от около 1 година след официалната кандидатура на България за ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С ЕЦБ.

 

 

 

 

 

 

 

В съгласие със съотнасящото се вторично законодателство, България ще участва също в Единния Mеханизъм за Разрешаване на кризи (вкл. В Единния Фонд за Разрешаване на кризи) от датата на своето влизане в сила на тясното й сътрудничество с ЕЦБ.

Следователно от тази дата, България ще бъде субект на задължения, произтичащи от МеждуПравителственото Съглашение за трансфер и взаимоспомагане на вноските към единния Фонд за Разрешаване на кризи, и най-вече към задължението си да трансферира тези вноски към единния Фонд в съгласие с необходимите и задължителни провизии.

 

 

 

 

За да се реализира това, се очаква България да предприеме всички необходими стъпки, за да може да ратифицира и да депозира своят инструмент за ратификация в изискуемия се период преди решението за тясно сътрудничество с ЕЦБ да влезе в сила.

В съгласие с досегашната практика, се очаква също, България да приеме и допълнителни ангажименти в момента на влизане в ERM II с цел да постигне една по-висока степен на устойчива икономическа конвергенция в периода, когато еврото ще бъде въведено.

 

 

 

 

 

 

 

Ние очакваме Българските власти много сериозно и прецизно да реализират реформите, които ще бъдат наблюдавани от ЕК на основата на Механизмът за Сътрудничество и Проверка в областите на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България, в светлината на тяхната значимост за стабилността и интегритета на финансовата система.

В бъдеще, ние очакваме да следваме подобен подход и за други страни-членки на ЕС, желаещи да влязат в ERM II, на основата на принципа за равно третиране.“

 

 

 

 

 

 

 

Оставам на всеки, да си преведе официалният европейски протоколен език, съобразно собствените си разбирания относно репутацията на България, достойнството ни и ……………….. (няма да употребя най-точната дума заради приличие!) на валутния ни суверенитет.

 

 

 

 

 

 

 

Прилагам пълният текст на подписания Меморандум. Едно достойно правителство на България, защитаващо националните ни интереси – не би подписало този документ.

Ние сме засега първите, съгласяващи се на толкова унизителни условия.

 

документът тук:

http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/07/12/statement-on-bulgaria-s-path-towards-erm-ii-participation/

 

 

Бог да пази България!

Проф. Димитър М. Иванов
д-р на икономическите науки
Лондон, 13 юли 2018 г.

Коментари

More in Коментари

big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024