Политика

Животните в още 20 села в региона ще бъдат избити… не си мислете, че на мен ми е лесно

Животните в още 20 села в региона ще бъдат избити… не си мислете, че на мен ми е лесно

 

леснолуесно

 

 

 

Министърът на земеделието Румен Порожанов обяви, че днес ще бъде евтанизирано стадото на баба Дора, а след това ще бъдат взети мерки в още 20 села в региона, според Порожанов мерките се налагали заради огнищата на чума в Турция.

 

 

Но пък бърза проверка в регистрите на турските служби отговарящи за животновъдството там, показват, че няма нито едно регистрирано огнище на чума там.

 

 

 

 

Иначе от думите на Порожанов стана ясно, че държавата надали все още е наясно, колко обезщетения ще заплати на животновъдите, но пък за сметка на това, стана ясно, че Европа вече си е платила, което пък е ясен знак, че всичко това с животните е някаква схема за разчистване на хората от Ямболски регион във връзка със заселването на бежанци от Азия там.

 

 

 

 

И не на последно място, Порожанов увери хората, че за тях опасност няма, месото и продуктите от животните могат да се консумират, но пък заради чумата можело да ни санкционират от Европа, естествено не каза защо след като продуктите и месото не са опасни за хората в ЕС.

 

 

 

 

Резултатите от лабораторията във Франция ще покажат какъв щам е чумата по дребно-преживните животни.

Това каза Румен Порожанов на среща с животновъди в Странджанско, предаде Агенция „Фокус“.

 

 

 

„Имаме вече доста положителни проби, за съжаление. Пробите от нашата референтна лаборатория. Потвърдена е първата проба от Франция“, каза министърът.

 

 

 

 

По думите му няколко са щамовете на тази чума. „В Турция повечето животни са болни, ваксинирани са с жива ваксина. Живата ваксина дава възможност на животното да живее, но да е носител на заболяването“, обясни Порожанов.

 

 

 

 

По думите му, ако се направи ваксинирането на животните с жива ваксина, трябва да се вземе специално разрешение, но в целия ваксиниран район трябва да се реши какво ще се прави с животните, тъй като месото и млякото от тях трябва да са под постоянен надзор.

 

 

 

 

 

„Не трябва да се смесват с другите. От друга страна термичната обработка на това месо позволява то да бъде консумирано. Много неприятна ситуация“, коментира министърът. По думите му изискването на европейска директива е в 3 км зона от едно огнище животните да бъдат евтанизирани.

 

 

 

 

„Знам, че е много трудно. Не си мислете, че на мен ми е лесно. Не си мислете, че това, което се прави някой го иска“, коментира той.

 

 

 

 

Правя всичко възможно за максимално обезщетение на ощетените животновъди – за съжаление огнището няма да е последното, каза още министър Порожанов.

 

 

 

 

Той поясни, че обезщетенията за животните по селекционен контрол се изчисляват от Агенцията за репродукция в животновъдството. „Те си имат четири показателя. Там цените са доста добри. Там средната цена е около 224-225 лв.“, каза Порожанов. По думите му за тези, които не са под селекционен контрол, средната цена е 140 лв.

 

 

 

 

„Разбирам, че това е нещо, което не ви удовлетворява. Прави се, за да може да бъдете компенсирани“, допълни земеделският министър. Румен Порожанов поясни, че допълнително кандидатствалите по обвързаното производство на база форсмажора, ще получат плащане по обвързано производство.

 

 

 

 

 

По отношение на млякото, министърът допълни: „Някои от вас ще бъдат компенсирани до момента. Нашето решение е 25 лв. на животно“, заяви Порожанов. Той допълни, че на животно ще бъде платено до 7 лв. за de minimis.

 

 

 

 

 

„В понеделник ще започнем плащането за ощетените при първите огнища“, каза още Порожанов.

 

 

 

 

Попитан кога ще имат сигурност за животните, министър Порожанов заяви: „Вие всички имате частно-практикуващи лекари, ветеринари, които трябва да отговарят за вашата така наречена биосигурност, за това че стопанството отговаря на изисквания за биосигурност“.

 

 

 

 

По думите му комуникацията с хората по места определено не е била на ниво.

 

 

 

 

„Беше редно на всеки един да му се обясни и да му се каже – ситуацията е такава, изискванията са такива“, посочи министър Порожанов.

 

 

 

Епицентър.бг

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024