Икономика

Извънредно! КЗК забрани на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ

Извънредно! КЗК забрани на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ

 

КЗК768x432

 

 

Комисията за защита на конкуренцията забрани на Инерком да купи ЧЕЗ. Забраната е наложена върху придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД.

 

 

 

 

По време на проучването от страна на Комисията станало ясно, че подобна сделка заплашва конкуренцията на пазара. 

 

 

 

 

Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.

 

 

 

 

 

Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно положение, посочват от Комисията.

 

 

 

 

Паралелно, ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар.

 

 

 

 

Припомняме, временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. Стана ясно, че държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, въпреки заявеното преди това намерение (отново изненадващо) да се опита отново да се върне в дружеството, както бе обявено след срещата между Гинка Върбакова и премиера Борисов в Министерски съвет.

 

 

 

 

Председателят на комисията Жельо Бойчев заяви, че ще иска удължаване на срока на работа на временната комисия, тъй като има факти, които са останали недоизяснени.

 

 

 

 

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

 

 

 

 

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач – Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество „Инерком“ съобщиха, че процедурите по вече сключения с „Инерком“ договор продължават.

 

 

 

 

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

 

 

 

 

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

 

Нюз БГ

https://news.bg/energy/kzk-zabrani-na-inerkom-da-kupi-chez.html

 

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024