ОБЩЕСТВО

Институтът за модерна политика до Борисов: Оттеглете подписа на България от Истанбулската конвенция

Институтът за модерна политика до Борисов: Оттеглете подписа на България от Истанбулската конвенция

цековnews__b4d79fb9d1dd195d9ab7653f8c06a211

Институтът за модерна политика, като страна по конституционното дело срещу Истанбулската конвенция, изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оттегляне на подписа на България.

В писмото се казва:

„След прогласяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна с решение на Конституционния съд по к.д. № 3/2018 г., правителството носи отговорност за прилагане и съобразяване на своите политики с това решение.

Оттук насетне ратификацията на противоконституционната Истанбулска конвенция в този й вид от Народното събрание е юридически невъзможна. Ненаучната джендър-идеология, която се прокарва чрез Истанбулската конвенция под маската на благородната кауза срещу насилието, е в дълбоко противоречие с българската конституционна идентичност и обществен морал. Поради това подписът на България под Истанбулската конвенция е също така обществено-политически и морално нелигитимен.

Без излишно отлагане следва да се предприемат необходимите правни и дипломатически действия за оттегляне на подписа на Република България от конвенцията. От това решение на КС произтича и задължение на българските власти да не подкрепят присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция“, се казва в писмото, подписано от основателя на Института за модерна политика и доктор по конституционно право Борислав Цеков.

Като министър на правосъдието през април 2016 г., настоящият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, постави подписа си под Истанбулската конвенция. Захариева бе и един от най-големите защитници на ратифицирането на спорния документ, който се оказа в противоречие с основния закон на страната. Правосъдният министър Цецка Цачева, която по стечение на обстоятелствата се оказа вносител на Конвенцията за приемането й от настоящето правителство на Бойко Борисов, също не е коментирала историческото решение на Конституционния съд. До него се стигна след като правителството не успя да убеди дори депутатите от управляващото мнозинство в правотата на документа. За да не изпаднат в изолация, парламентаристите от ГЕРБ бяха принудени да сезират КС, като така прехвърлиха отговорността на друга институция за крайното решение.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024