СВЯТ

Мадуро: „САЩ се готвят да нахлуят във Венецуела, военни, бъдете готови!“

Мадуро: „САЩ се готвят да нахлуят във Венецуела, военни, бъдете готови!“

 

Nikolas-Maduro

 

 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова военните да бъдат готови да отблъснат американската агресия след появилите се в СМИ съобщения за това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е говорил за възможността да се нахлуе на територията на Боливарската република, съобщава телевизия Televisa.

 

 

 

 

Не можете да сваляте гарда дори за секунда, защото ще защитим най-великото право, което нашата родина е имала през цялата си история, което е да живее в мир“, изтъкнал Мадуро по време на военна церемония.

 

 

 

«Не бива да отслабвате готовността си нито за секунда, защото ние ще защитаваме най-великото си право, което нашата Родина получи за цялата си история — да живеем в мир», заяви Мадуро в сряда по време на речта си пред военните.

 

 

 

Той е имал предвид информации в американските медии, според които през август миналата година Тръмп е попитал външнополитическите си съветници за възможността за нахлуване във Венецуела, която администрацията на Тръмп заклеймява като корумпирана, крайнолява диктатура.

 

 

 

По време на среща за санкциите, които САЩ наложиха на богатата на петрол Венецуела, Тръмп се обърнал към съветниците си и попитал: с бързо сриващата се Венецуела, заплашваща регионалната сигурност, защо САЩ да не могат просто да нахлуят в проблемната страна?

 

 

 

 

 

Предложението сащисало присъстващите на срещата, включително тогавашният държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън и тогавашният съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър, като впоследствие и двамата напуснаха администрацията на Тръмп.

 

 

 

 

Съветниците на Тръмп казали „не“, както и латиноамериканските лидери, с които Тръмп също е обсъждал идеята.

 

 

 

 

 

 

Мадуро заяви, че представената от СМИ информация доказва истината на неговите твърдения за това, че Вашингтон планира да извърши военно нахлуване във Венецуела, за да завземе нейните огромни запаси от нефт.

 

 

 

 

 

«Съвпадение? Това не е съвпадение», — цитира телевизията думите на венецуелския лидер, отбелязващ, че Тръмп е говорил за нахлуване «след визитата на венецуелските опозиционери в Белия дом».

 

 

 

По думите на Мадуро, тези информации потвърждават отдавнашната му позиция, че САЩ планират военно нападение срещу Венецуела, за да завладеят огромните ѝ петролни запаси.

 

 

 

 

Той призовал войските да останат бдителни, разкритикувайки „супремасистката и криминална визия на онези, които управляват САЩ„.

 

 

 

 

 

 

Военна намеса от страна на американската империя никога няма да бъде решение на проблемите на Венецуела“, коментира Мадуро.

 

 

 

 

 

 

 

 

Дори част от най-верните латиноамерикански съюзници бяха принудени с неохота да заемат страната на Мадуро, осъждайки „дрънкането на оръжие“ на Тръмп.

 

 

 

 

 

 

 

 

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който е голям защитник на опитите на САЩ да изолира Мадуро, заяви, че инвазия би имала нулева подкрепа в региона.

 

 

 

 

Нюз БГ, News Front

 

https://news.bg/int-politics/maduro-naredi-boyna-gotovnost-na-armiyata-zaradi-planovete-na-tramp-za-invaziya.html

 

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024
1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024