ОБЩЕСТВО

Майка към социалния министър Бисер Петков: Ето как се случват далаверите, сега ще ви обясня…

Майка към социалния министър Бисер Петков: Ето как се случват далаверите, сега ще ви обясня…

 

майка-бисерorig

 

 

Една от организаторките на палатковия лагер на майките на деца с увреждания пред Народното събрание Ина Маринова написа писмо до социалния министър Бисер Петков.

 

 

 

 

В него Маринова, която отглежда 16-годишната си дъщеря Виктория, която е с тежки увреждания след преждевременно раждане, заявява, че новата наредба за помощните средства за хората с увреждания всъщност улеснява измамите и източването на държавни пари.

 

 

 

Публикуваме цялото писмо на майката без редакторска намеса.

 

 

 

„Уважаеми г-н Министър,

 

 

 

С тайното от нас, майките от протеста „Системата ни убива“, обнародване на новите правила за отпускане на помощни средства, затвърдихте впечатлението ни, че целта на социалната политика в България е не да е в помощ на хората с увреждания, а средство за изтичане на пари по веригата.

 

 

 

И аз ще ви обясня как се случват далаверите с тях, а сега с новата наредба, намалявайки средствата за някои уреди, вие увеличихте нуждата от далавера и ще загубите повече пари, включвайки, уж в услуга на хората, нови видове помощни средства.

 

 

Дъщеря ми е с пълно двигателно увреждане. Има право на целия набор помощни средства от типа – количка, стол за баня, антидекубитален дюшек и антидекубитална възглавница, масичка за количка, проходилка, вече и вертикализатор.

Отивам в магазина, пък те са няколко, странно защо обаче, никой с никой не се конкурира, различните магазини внасят от различни външни фирми, така че на практика са си монополисти, но това е друга тема, да се върна на първото…

 

 

 

 

Отивам, избирам си едно нещо, което ми е най-спешно, защото пък вие намалихте парите, няма как да си купя вертикализатор за 2500 лева, ако сте ми дали 800 за него. Та взимам си вертикализатора, магазинът ми дава няколко фактури обаче за онези неща, които сте ми изплатили. След 3 години същата врътка, ама за количка само. Накрая продавам нещото и си гушвам кинтите.

 

 

 

 

 

Ако пък в магазина са ми приятели, оставям им някакъв процент от парите, те ми дават фактурите и си гушкам кеш кинтите в джобчето. Айде, по селата ги проверявали, ама в една огромна София….кой го интересува какво съм взела.

 

 

 

 

 

От друга страна, защо изобщо имам право на всичките неща през 3 години? Не че има лошо, защото като е дете то расте, ама не винаги през 3 години ми трябва всичко, но аз го взимам и знаете ли защо уважаеми, защото си връткам далаверата с парите и не съм само аз…всички така правим, защото ВИЕ ни давате нишата за далаверата.

 

 

 

 

Няма да забравя преди години, отивам в магазин за ортопедични обувки, минала съм вече процедурата с протоколи и пари кеш, казвам номера на детето , а те – Аааа, ама ние с детски не работим!

 

 

 

 

Ако искате, даваме ви фактурите, 100 лв. са за нас, остатъка ви го даваме и идете си купете от някой детски магазин каквото ви трябва. Аз ги питам: „Вие нормални ли сте бе, на мен наистина ми трябват ортопедични обувки за детето, защото то наистина е с ДЦП“….Подадох 100 жалби по всички възможни институции, ама кой го интересува….

 

 

 

 

И така г-н Министър, докато не направите системата да работи за хората с увреждания, всички по веригата – ЛКК с таксичката, магазинът с врътките, хората с далаверите, накрая продажба в интернет сайт, все ще губите пари, а посочените ще се облагодателстват на ваш гръб, всъщност на гърба на цялото общество, в частност на данъкоплатеца.

 

 

 

 

 

Майките от години протестират и като казват, че не става дума за пари, никой не им вярва, но вие го доказахте по безспорен начин с новата наредба за помощни средства.

 

 

 

 

 

Вие сте тези, които отварят нишите за корупция, вие и неправителствените организации, които ковете законите и наредбите, тайничко от нас обикновените хора, вие прахосвате парите на държавата по умопомрачително глупав начин. Пък всичко което майките искат е, когато им трябва помощно средство, каквото и да е то, да отидат в здравната каса, защото пък помощносто средство е нещо като инсулина за диабетика, те ми дават уреда или ваучер за него, аз отивам и си взимам уреда, пари изобщо не искам да минават през мен, защото уред ми трябва, ама наистина.

 

 

 

 

Продажби в интернет няма да има, защото аз ще знам, че хората знаят, че на мен ми е дадено, съответно аз също ще дам, ще го подаря на някоя майка със случайно счупил се уред, докато отново ѝ дадат нужното. Между другото, ще има доста подаряващи, защото пък уредите бързо се израстват при деца и ако на търсещата майка не й се минава процедура по отпускане на количка, просто ще попита дали някой не подарява и ще намери и спести пари на държавата.

 

 

 

 

Ние и сега така правим във фейсбук, но се продават ,пък и няма не ми се минава процедурата, щото после ще си взема парите – ей го на, чиста печалба. Повярвайте ми г-н Министър, ще спестите милиони, но кой го интересува….

 

 

 

 

Извинявам се, че писмото ми е в разговорен стил, но очевидно на вас такъв ви е нужен, за да разберете. Ще се погрижа да стигне до вас това писмо, както и до медии.

 

 

 

С Уважение: Една от майките от палатката пред Народното Събрание“

 

дир.бг

 

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mayka-kam-biser-petkov-sega-shte-vi-obyasnya-kak-se-sluchvat-dalaverite

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
big_2333

Само на 14 години си отиде слънцето ни Мария, съобщиха от английската гимназия в Бургас

април 21, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024