Политика

Мая Манолова скочи на Валери Симеонов и обясни защо е била незаконно изгонена от тристранката

Мая Манолова скочи на Валери Симеонов и обясни защо е била незаконно изгонена от тристранката

 

маяbig_12c6

 

 

Омбудсманът на Република България Мая Манолова реагира на неловката ситуация, при която вицепремиерът Валери Симеонов я изгони от днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерския съвет. Според Манолова тя е била отстранена незаконно, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник, предаде Блиц.

 

 

 

Председателстващият съвета Валери Симеонов – вицепремиер по икономическата и демографската политика, не се съобрази със закона и след консултация с присъстващите социални партньори и с изричното съгласие на синдикатите омбудсманът Мая Манолова беше приканена да напусне заседанието, посочват от пресцентъра.

 

 

 

 
Според международните стандарти, включително Парижките принципи на ООН, свързани със статута на националните правозащитни институции, на омбудсмана във всяка държава следва да се осигури възможно най-широк мандат от компетентности. Парижките принципи не просто предоставят право на националния обществен защитник да насърчава и защитава правата на човека, но и според чл. 3 му възлагат като отговорност участието и намесата във всяка ситуация при нарушавани човешки права.

 

 

 

 

Такъв мандат на омбудсмана му е предоставен с Конституцията на Република България, а чл. 20 от Закона за омбудсмана предвижда, че националният обществен защитник има право на достъп до органите, техните администрации и лицата по чл. 2 /държавните и общинските органи и администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги/, включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях, посочват от пресцентъра.

 

 

 

 

Отнемането на възможност на омбудсмана да представи позицията си в защита на нарушени човешки права е грубо незачитане на принципите на правовата държава и основите на функционирането на демократичните институции, посочват от пресцентъра на Манолова.

 

 

 

 

 
„Аз съм тук като вносител на промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, които да дадат възможност на миньорите от последния подземен рудник „Бобов дол“, около 80 души, да се пенсионират по начина, по който се пенсионираха всички миньори до края на миналата година“, заявила Манолова. Тя е уточнила, че преди седмица е предупредила министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, че ще участва в заседанието на тристранката.

 

 

 

 

 

 
„Тъй като тристранката очевидно е одобрила предишните промени, с които е лишила миньорите от пенсиониране, беше нормално да дойда да чуя аргументите им. Още повече, че становището по този законопроект на КНСБ е отрицателно“, казала Манолова и допълнила, че утре ще има такова обсъждане и в парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.

 

 

 

 

 

„Оказа се, че не всички са готови да отговорят публично на неудобни въпроси. За мен е абсолютно абсурдно синдикат, който е призван да защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на 80-те души, от последния закрит рудник, при условия, които са били валидни до края на м.г.“, коментирала Манолова.

 

 

 

 

 
„На нас ни се отнема правото с тази поправка от м.г. да се пенсионираме по-рано, тъй като съкращението ни е по-рано от годините, които навършваме“, допълнил Кирил Минев, миньор с 44-годишен трудов стаж. Той подчертал, че има още три работни дни в рудник „Бобов дол“, на 20 юли 2018 г. изтича предизвестието му и реално го съкращават, уволняват, а не напуска доброволно.

 

 

 

 

 

 
„Важното, за което сме тук, е да се реши проблемът с ранното пенсиониране на миньорите, касае се за 80 човека, които се пенсионират поетапно, така че едва ли ще бъде ощетен бюджетът на НОИ. Заедно с г-жа Манолова дойдохме тук, за да искаме подкрепа, но странното е, че синдикатът КНСБ не ни подкрепи“, посочил кметът на Бобов дол Елза Величкова. Тя изразила безпокойство, че ръководената от нея община ще остане с голям брой безработни хора.

 

 

Блиц, петел

Политика

More in Политика

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024