Политика

Меркел, Макрон и Юнкер крепят статуквото в България! Ако искаха реформи, щяха отдавна да решат проблема

Меркел, Макрон и Юнкер крепят статуквото в България! Ако искаха реформи, щяха отдавна да решат проблема

zx860y484_3167135

Истински промени в България вече не могат да се направят през избори. Това коментира пред БНР председателят на партия „Движение 21“ Татяна Дончева.

„Всички, които не се вписват в генералната концепция, контролирана от задкулисието, много лесно могат да бъдат изтласкани на подходящо разстояние. Така че ние трябва да поработим върху няколко неща преди изборите. Първо хората да бъдат подготвени, че не чрез избори ще се стигне до промяна. Това статукво трябва да бъде предварително разклатено и то трябва да бъде разклатено въпреки Европа. /…/ Ние трябва да се постараем да комбинираме усилия на много широк кръг хора. Без революция и натиск не може да се постигне“, каза тя.

„Проблемът вече не е в правенето на реформи, те не са по силите на тези хора, категорична е Дончева и обясни: „Проблемът е много по-банален и по-всеобхватен. Институционалната криза се проявява в това, че в държавната администрация се създават структури, които не се знае за какво са. Това се отнася за всички министерства, за всички агенции.

Там е пълно с хора, които са некомпетентни, неграмотни и недоучени. Хората, които имат някаква представа и познания, са натикани в ъгъла като партийно неудобни или недостатъчно активни и те предпочитат да си траят. Импровизира се във всички области. Неграмотните хора не могат от импровизация да родят рутинна ежедневна правилна дейност на тези институции. Каква реформа?“.

Според Дончева Европа в лицето на най-ярките си представители в момента – Макрон, Меркел, Юнкер и т.н., крепят статуквото в България.

Тя е категорична, че Европа не иска от нас никакви реформи:

„Тя ако искаше реформи и недоволстваше, че оголваме фланга й, тя много отдавна щеше да помогне да се реши проблема. Напротив – тя крепи статуквото с цената на всичко и най вече с цената на финансиране. Единственото, което занимава тези хора, е колко пари ще им се върнат и какви още финансови врътки да направят. Те нас ни презират и ни броят за ромите на Европа, с които не искат да седят на една маса“.

Христов Иванов коментира и въпроса с Истанбулската конвенция: „По повод на един документ, който имаше съвсем друга цел и силно беше надценено неговото значение, се проведе една истерична, популистка кампания, която свърши с политическо решение, което имаше за цел да спаси Бойко Борисов от това, че той се оказа в една тема, която абсолютно надскача неговите възможности и на неговия екип. Решението и като политическо решение е вредно и лошо. Какво правим, когато ЕС се присъедини към тази конвенция, как ще се справим с тази ситуация, която създаде Конституционният съд?“.

Според Татяна Дончева, трябва да се направи необходимото за практическо прилагане на наличните текстове срещу домашното насилие. Когато сме изчерпили тези механизми, да прибягваме към разширяване на права и възможности, препоръча тя. „Сега ние приемаме текстове като книги в библиотека и те седят в библиотеката, без никой да ги прилага“, коментира тя.

„Поведението на България да стои върху двата си крака, да съблюдава здравия човешки разум в решенията е по за предпочитане отколкото да вървим като стадо овце след някакви странни решения в ЕС, които вземат някакви чиновници без грам практическа полза. Не можем да вървим така сляпо“, смята Татяна Дончева.

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024