Анализи

Меркел смята Тръмп за разрушител на световния ред: Заради него всичко е капут. Освен Путин

Меркел смята Тръмп за разрушител на световния ред: Заради него всичко е капут. Освен Путин

 

Меркел-600x315

 

 

 

Германският канцлер смята президента на САЩ за разрушител на световния ред, на фона на който кримският въпрос губи своята актуалност

 

 



В Германия продължават да обсъждат сензационното изявление на Меркел, към депутатите от долната камара на германския парламент, която каза, че призракът на световната криза се материализира. По този начин тя коментира заплахата на президента Тръмп да въведе мита за вноса на автомобили от Европа. Според канцлера, германците ще получат най-тежкия си удар за цялата история след края на войната.

 

 

 

Аналитичното издание Trib Live заедно с експертите на CNBC и Associated Press подготвиха специален бюлетин за икономическите отношения между ЕС и САЩ в светлината на речта на Меркел. След като прочетете този документ, ще останете с чувството, че много скоро за всички ще настъпи капут.

 

 

 

 

Може би затова в речта си за първи път Меркел заяви, че като лидер на най-голямата икономика в Европа, тя е решена да се бори за оцеляването на глобалните институции, появили се след Втората световна война и подложени на силни атаки от администрацията на Тръмп. „Международната финансова криза (2008-2009), никога нямаше да бъде разрешена толкова бързо, ако не бяхме работили заедно в дух на партньорство, припомни Меркел.

 

 

 

 

 

Лидерът на ФРГ избягва термина „търговска война“, наричайки митническата конфронтация икономически конфликт. Тя обясни, че Тръмп се опитва да маневрира между ЕС и КНР, като предлага на някои европейски компании да заемат освободената ниша от китайските стоки. Берлин обаче твърдо подкрепи Пекин, и предупреди своите компаниите, че е срещу такива практики.

 

 

 

 

 
Възможно е и ответните мерки на Китай за 34 милиарда долара като ответна мярка на въведените от Тръмп тарифи върху китайските стоки да са съгласувани с Германия, така че под митата да попаднат и такива американски продукти като суров петрол, соя и морските дарове. Основните бенефициенти на китайския „отговор“ станаха Русия и Иран, както и косвено Германия, която се интересува от евтиния руски газ.

 

 

 

 

Между другото Меркел каза, че отсега нататък международните тарифни конфликти със Съединените щати се основават на принципа „око за око“. ЕС, макар и със закъснение, отговори на митата за стоманата и алуминия с насрещни мита на вноса за $ 3,25 млрд. долара. С други думи, действията на участниците в митническия конфликт е спирала, която ще доведе до опасно намаляване на общия обем на световната търговия.

 

 

 

 

Ако Белия дом не спре своите търговски войни, тогава добрите времена за Европа ще приключат бързо, въпреки днешния растеж. И канцлерът на Германия заплаши своите депутати с американската, а не с руската заплаха.

 

 

 

 

 

Досега германците успяваха да преориентират износа си на автомобили в Китай, като изтласкаха американски конкуренти оттам. Но какво ще се случи утре, ако покупателната способност на китайците бъде подкопана от рязкото намаляване на износа, след като втори такъв пазар в света просто не съществува.

 

 

 

 

Освен това Вашингтон почти открито призовава Пекин да се откаже от европейските стоки и да ги замени с американски. Тогава чудовищният търговски дисбаланс между САЩ и КНР ще изчезне, а с него и причините за митническия конфликт. По този начин Тръмп показва отношението си към съюзниците от Стария свят.

 

 

 

 

 

 

На този фон се събуди Париж, който въпреки „глобализма на Берлин“, мечтае Тръмп и Си Дзинпин окончателно да се скарат и той да заеме търговските позиции, освободени в тези два световни пазари. Икономисти от френската банка Natixis вярват, че европейските (да се разбира френските) производители на автомобили, самолети, химикали, компютърни чипове и заводско оборудване могат да поемат част от двата пазара, ако търговската война избухне в пълен мащаб, но за тази цел Петата република най-вероятно ще трябва да напусне ЕС.

 

 

 

 

Но всичко това зависи до каква степен американският президент желае да отиде далеч в изпълнението на националните си икономически планове за протекционизъм?

 

 

 

 

 

Информацията от Америка ни казва, че сегашното управление на Белия дом е уверено в правилността на стъпките си, и следователно няма да спре. Американската компания за набиране на персонал Glassdoor съобщи, че за първи път от много години недостигът на работна ръка в САЩ доведе до рязко покачване на заплатите. Така например към юни 2018 г. със 7,3% е увеличена заплатата на водачите на товарни автомобили, с 6,8% на специалистите в електронната търговия и с 5,1% на работещите в заводите. Увеличено е и заплащането на нископлатените категории като касиерите в банки и продавачите на дребно.

 

 

 

 

 

 

Днес, според проучване на Галъп, от юли 2018 г., 55% от всички американци вярват, че най-добрите им дни предстоят. Трудно е да си представим какво би могло да накара Тръмп да изостави следващите си планове за протекционизъм, ако американската икономика всеки път получава импулс за развитие от новите митнически ограничения на китайски или европейски стоки. Сега избирателната подкрепа на Тръмп нараства със скокове, а с това и шансовете му за преизбиране през 2020 г.

 

 

 

 

 

В това отношение пророчеството на канцлера Меркел за дългосрочна световна икономическа криза има реална основа. Интересното е, че много европейски политици вече не възприемат антируската реторика, на „арогантните“ американци. Логично е да се очаква, че германците и французите ще започнат да натискат украинците като трансатлантически протежета. В крайна сметка „приятелят на моя враг е и мой враг“.

 

 

 

 

В тази връзка, в кулоарите, както в Берлин, така и в Париж, смятат, че днес картите са невероятно благоприятни за Путин. Ако и през 2020 г. Тръмп все така седи на стола си, то след 2024 г. кримския въпрос логично ще се трансформира в банален териториален спор, а такива има над сто в света.

 

 

 

(Превод специално за „Труд“ Павел Марков)

Източник: trud.bg

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023