Политика

Огромен гаф на Делян и Теменужка! ГЕРБ разпространиха фалшива новина за президента и го обвиниха в нещо, което изобщо не е казвал

Огромен гаф на Делян и Теменужка! ГЕРБ разпространиха фалшива новина за президента и го обвиниха в нещо, което изобщо не е казвал

 

big_big_12d82

 

 

С невярна информация министърът на енергетиката Теменужка Петкова и депутати от ГЕРБ обвиха президента Румен Радев, че разпространява фалшиви новини, пише „ОфНюз“.

 

 

 

 

 

„Фалшивите новини са много силно разпространени, а такъв тип новини стигат изключително бързо до българските граждани, до цялото общество и създават една невярна, неточна и лъжлива представа за реалността.

 

 

 

Днес с изненада чух, че президентът е коментирал една тема, която силно ме впечатли. Тъй като и цифрите, които той коментира, бяха наистина впечатляващи, а именно –  че по време на служебното правителство са събрали просрочени вземания в размер на 1,6 млрд. лева, основно от енергетиката. Това, разбира се, не е … как да кажа… не силно преувеличено, това е една лъжа“, каза на пресконференция пред журналисти в Народното събрание Петкова.

 

 

 

 

След това министърът на енергетиката обяви, че държавният глава трябва да представи документи, че говори истината.  „Мисля, че един срок от 3 дни е разумен“, каза тя.

 

 

 

„Ние настояваме в следващите часове или най-много дни президентът да представи доказателства за събраните 1,6 млрд. под формата на документи. Ако не го направи, ще считаме оттук нататък, че освен госпожа Лъжа, имаме и господин Лъжа“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

 

 

 

 

„Това е наистина една огромна сума, за да бъде събрана за няколко месеца. Нито в министерство на енергетиката, нито в което и да е друго могат да се съберат толкова приходи, дори сумарно. Ако имаше такива приходи, то бюджетът щеше да покаже още на третия месец миналата година тези 1,6 млрд. Вероятно реакцията е заради това изследване на асоциацията“, включи се в обвиненията председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

 

 

 

 

 

 

В Пловдив обаче президентът не е казал това, което цитираха депутатите от ГЕРБ и министъра.

 

 

 

„Служебното правителство остави 1,6 млрд. Нека кажат къде са. Второ, служебното правителство събра просрочени вземания от много години. То ги събра. Особено в сферата на енергетиката.

 

 

 

 

Това ме навява на мисълта, че там нарочно от определени компании не са търсени тези вземания“, се чува ясно от записи на изказването на държавния глава и там той не споменава каква е събраната сумата от просрочените вземания.

 

 

 

 

 
След пресконференцията с обвинения, че президентът легитимира фалшиви новини, на журналистическо уточнение, че държавният глава не е казал 1,6 млрд. лева, Делян Добрев отговори: „Аз чух 1,6 млрд. и това ми дадоха като информация“, а после добави „те фалшивите новини станаха много и ние не можем да ги отсеем вече“.

 

 

Петел, Офнюз

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024