ОБЩЕСТВО

От дни в сила са нови правила, които малцина шофьори знаят, а с тях може да отърват затвора… или обратното

От дни в сила са нови правила, които малцина шофьори знаят, а с тях може да отърват затвора… или обратното

 

big_85621

 

 

 

От 1 юли вместо кръвна проба за употреба на алкохол, шофьорите могат да избират тест с доказателствен анализатор.

 

 

 

 

Този уред показва концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух и отчита съдържанието на алкохол в горните дихателни пътища, пише Дарик.

Използването на доказателствен анализатор бе въведено с новата наредба за алкохолните проби и наркотици, която влезе в сила още в началото на годината.

 

 

 

 

Специално употребата на доказателствения анализатор обаче бе отложена за лятото, за да могат да се закупят необходимия брой уреди, да се сертифицират и да се обучат пътните полицаи за работа с тях.

 

 

 

 

Според наредбата новите уреди ще се използват в четири случая: когато водачът откаже извършване на проверка с техническо средство (уред за измерване на алкохол); когато не приема показанията на техническото средство; когато извършената проба с техническо средство е некачествена или невалидна; и когато физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство.

 

 

 

 

Досега шофьорите след проверка за алкохол на пътя можеха да избират само медицинско изследване в болница за потвърждаване или оспорване на резултатите.

 

 

 

 

 

 

Това право те ще имат и занапред – може да поискат като второ изследване кръвен тест, а не проверка с доказателствен анализатор. Сега просто ще имат още една възможност за избор.

 

 

 

 

 

Ако обаче изберете кръвна проба, после нямате право да искате изследване с доказателствен анализатор. И обратното – ако изберете уреда, после не може да искате кръвна проба, отбелязват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

 

 

 

Самите уреди ще се намират в районните управления и според МВР те са също толкова прецизни и точни, колкото и кръвните изследвания. Концентрацията на алкохол ще се извършва с две поредни измервания от доказателствения анализатор и като краен резултат в протокола ще се вписва средноаритметичната им стойност.

 

 

 

 

В новата наредба има още няколко важни момента, които се отнасят до правата и задължения на шофьорите при проверка. При съставянето на акт за употреба на алкохол над 0,5 промила, установена с алкомер, пътният полицай попълва и талон за изследване, а шофьорът лично вписва в талона дали приема показанията на техническото средство или теста.

 

 

 

 

 

В случай, че не приема показанията на дрегера, шофьорът избира дали да се подложи на доказателствен анализатор, или на медицинско лабораторно изследване. При отказ да избере един от двата начина се приемат отчетените показания от дрегера.

 

 

 

 

 

 
Когато с техническо средство е установена концентрация на алкохол над 1,2 на 1000, полицейски орган отвежда лицето до мястото за извършване на установяване с доказателствен анализатор или на медицинско изследване.

 

 

 

 

С доказателствен анализатор могат да работят само служители на МВР, преминали специализирано обучение. Там, където има такъв уред, задължително се води дневник, в който се вписва датата и часът на явяване, номерът и датата на издаване на талона за изследване и часът на извършване на установяването с доказателствен анализатор.
 

 

Дарик, Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024