ОБЩЕСТВО

Протестът пред КЕВР: Убиват ни с тока, водата и парното, и въздуха ли ще плащаме? (СНИМКИ)

Протестът пред КЕВР: Убиват ни с тока, водата и парното, и въздуха ли ще плащаме? (СНИМКИ)

 

ток106120_660_370

 

 

Десетки граждани се събраха на протест пред сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), за да изразят недоволството си срещу новите цени на електрическата и топлинната енергия.

 

 

 

Началото на протеста съвпада с началото на закритото заседание на КЕВР, на което се очаква комисията да утвърди новите цени. На 29 юни регулаторът вече окончателно реши природният газ да поскъпне с 10,81% от 1 юли, заради което се очаква топлинната енергия да поскъпне с около 7%, а токът – с над 2%. След края на закритото заседание се очаква да решението на комисията ще бъде официално оповестено.

 

 

токао106121

 

 

 

Протестиращите са подкрепени от членове и симпатизанти на градската организация на БСП-София, за което бяха призовани вчера от изпълнителното бюро на партията.

 

 

 

Изразяващите недоволството си граждани носят плакати с надпис „Убиват ни с тока, водата и парното“ и питат: „И въздуха ли ще плащаме?“. Те се противопоставят и на сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ от фирмата „Инерком“. „ЧЕЗ – на народа, не на шайката. Няма да плащаме на Гинка“, гласят надписите на част от транспарантите. Сред протестиращите се чуват и възгласи за оставка на правителството.

 

 

 

 

В челото на протестиращите е Велизар Енчев от Движение за радикална промяна „Българска пролет“. Според него поскъпването на тока, топлата вода и парното е посегателство върху социалните права на българските граждани. „Целта е всички ние да платим на Гинка Върбакова придобиването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ“, каза Енчев.

 

 

 

Той посочи че КЕВР вдига цените по радикален начин в деня, в който се вдигат и пенсиите с 3.8%. „Ако сумираме резултата с увеличението на природния газ с 10.81%, то на практика пенсиите вече са изядени наполовина“, изтъкна Велизар Енчев пред news.bg..

 

 

 

„Гражданското общество е длъжно да протестира срещу вандалската политика на ГЕРБ и „Опитомени патриоти“, защото с увеличението на цените се показа още една стратегическа грешка на управлението на Бойко Борисов“, категоричен бе той.

 

 

 

Той се възмути и от изявлението на премиера Бойко Борисов, който бе заявил малко по-рано, че не иска да се мести в работата на регулатора. „КЕВР е партийна и правителствена комисия, а не независим регулаторен орган“, припомни той и допълни, че изявлението на Бойко Борисов е предназначено за ниско образованите хора и залага на неинформираността на българските граждани.

 

 

 

„Трябва да стане ясно на българските граждани дали нашата държава е република с парламентарно управление или република с управлението на ГЕРБ“, продължи Велизар Енчев, като се обяви за оставка на правителството. „КЕВР – това е ГЕРБ, а Иван Иванов е гласът на Бойко Борисов“, отсече той.

 

 

Канал 3

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
big_2333

Само на 14 години си отиде слънцето ни Мария, съобщиха от английската гимназия в Бургас

април 21, 2024