СВЯТ

Радев от срещата на НАТО в Брюксел: Тръмп говори пръв, поиска 4% от БВП за отбрана, после си тръгна

Радев от срещата на НАТО в Брюксел: Тръмп говори пръв, поиска 4% от БВП за отбрана, после си тръгна

 

1531325039

 

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до два процента от БВП на техните страни разходите за отбрана. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в кулоарите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел, съобщава Дир.бг

 

 

 

„Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите. Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера – четири процента. Той си тръгна, след като обяви това“, поясни българският държавен глава.

 

 

 

Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той.

 

 

 

„НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. 

 

 

 

 

 

 

Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност – разбираме се за нещо, след това то се отменя„, коментира още българският държавен глава.

 

 

 

 

 

 

„Мисля, че този натиск ще продължи. НАТО, без способностите на Америка, не може да бъде същата. Напомних на всички за резултатите от операцията в Либия – тогава тя разкри огромни дефицити във военните способности на европейските държави – системи за разузнаване, високоточни оръжия, дозарядки във въздуха, мобилност, съвременни системи за командване и управление, които се предоставяха изцяло от САЩ. Каква е съдбата на европейската сигурност, ако тези способности, предоставени от САЩ, ги няма.

 

 

 

 

 

 

Моята препоръка беше да се спазва двупистовият подход в отношенията с Русия. Наред с политиката на сдържане и отбрана, да се гради диалог и в тази ситуация на неясност на трансатлантическата връзка, да се избягва агресивният тон и да се търсят пътища за нормализация на отношенията с Русия. Това се приема от лидерите“, разясни още Радев.

 

 

 

 

 

 

Президентът отбеляза, че в историята си НАТО е преживяла много предизвикателни моменти. НАТО винаги е успявала да се консолидира. Надявам се да се намери решение и сега, добави той, съобщава БТА.

 

 

 

 

Попитан за настроението в заседателната зала, той заяви, че „не е от най-приятните атмосфери“. Всички лидери са общо взето в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие, посочи Радев.
Той потвърди, че към Македония ще бъде отправена покана за започване на преговори за членство в пакта.

 

 

 

 

 

 

 

Срещата на върха на НАТО в Брюксел започна със скандал за пари. САЩ искат съюзниците да си поделят справедливо разходите за отбрана.

 

 

 

 

 

Припомняме, че президентът Румен Радев участва в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО, която започна днес в Брюксел. 

 

 

 

 

 

Финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, изграждането на съвременни отбранителни способности, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, политиката на отворени врати на НАТО, както и развитието на отношенията НАТО-ЕС ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъждани в рамките на Срещата на върха.

 

 

 

 

 

 

По време на срещата Република Македония получи покана за преговори за присъединяване към Алианса.

В делегацията, водена от президента Румен Радев, са вицепремиерите Екатерина Захариева, министър на външните работи, и Красимир Каракачанов, министър на отбраната.

 

Очаквайте подробности

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024