Европа

Салвини обеща алианс на евроскептици и националисти в следващия Европарламент, който да промени из основи ЕС

Салвини обеща алианс на евроскептици и националисти в следващия Европарламент, който да промени из основи ЕС

 

Вътрешният министър на Италия и лидер на крайнодясната партия Лига Матео Салвини обещава нов блок на евроскептици и националисти в следващия европейски парламент.

 

 

На традиционния годишен митинг на Лигата в Северна Италия, Салвини нарече идеите на партията си последна надежда за Европа, каза, че другите „популистки“ партии растат и се закани да обедини всички движения, които искат да защитят европейците и границите им.

 

 

 

По думите му европейските избори следващата година са възможност за създаването на „международен алианс на популисти“, както и шанс за победа над „Европа на елитите“.

 

 

 

Салвини, чиято партия се представя добре в социологическите проучвания и стана една от управляващите фракции в Рим, се превръща в един от най-размирните политици в Европейския съюз, отправяйки предизвикателства както към Брюксел, така и към отделни европейски столици по въпроси от икономика, през имиграция до външна политика.

 

 

 

По време на политическия митинг в град Понтида Салвини заяви пред активисти и депутати на партията си, че се готви за следващата политическа битка след парламентарните избори в Италия през март, съобщава в. Financial Times.

 

 

 

 

Нашият проект представлява създаването на международен алианс на популисти, което за мен е комплимент. Вярвам, че ще спечелим мнозинство“, заяви още той.

 

 

 

 

 

Вицепремиерът успя да създаде връзки с редица крайнодесни политически формации на Стария континент – от движението на Марин льо Пен във Франция до „Алтернатива за Германия“. Извън ЕС Салвини има близки отношения с партията на Владимир Путин „Единна Русия“, както и със Стив Банън, бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп.

 

 

 

 

Според социологическите проучвания „Лигата“ е най-популярната италианска партия, засенчвайки коалиционния си партньор в правителството Движението „Пет звезди“. Увереността в своя успех Салвини показа и като обеща пред хората в Понтида, че неговата политическа сила ще се задържи още дълго в управлението на страната.

 

 

В момента евроскептиците и националистите в Европарламента са основно в две групи. Излизането на Великобритания обаче и новата партия на френския президент Еманюел Макрон, която още не си е избрала европейско политическо семейство, вещаят промяна на политическата картина догодина.

 

 

 

 

Източник: bnt.bg

Европа

More in Европа

ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024