Политика

„Свободна Европа“ се завръща заради фалшивите новини на БСП, не заради нас

„Свободна Европа“ се завръща заради фалшивите новини на БСП, не заради нас

 

trygva-deloto-sreshtu-cvetanov-174012

 

 

 

Действията на правителството са правилни, но имаше слаба информираност за потенциалната заплаха и за това, че единственият възможен вариант да излезем от тази ситуация, е евтаназията на животните, където има огнище на чума”.

 

 

 

 

 

 

Това обяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред „Нова телевизия” по повод разразилия се скандал покрай чумата по овцете и козите в Странджанско, която наложи умъртвяването на хиляди животни.

 

 

 

 

 

 
„Политиците няма как да извличат политически дивиденти от подобна трагедия и ситуация, която се е създала в страната“, категоричен беше Цветанов. Той се въздържа от конкретен отговор на въпроса дали според него лидерът на БСП Корнелия Нинова може да бъде подведена под отговорност, заради разговорите си с протестиращи в с. Шарково. Но добави: „Няма как да не се съмняваме в подобни инциденти, които са провокирани от тях, от БСП.“

 

 

 

 
В България трябва да имаме малко по-голямо уважение към експертите и към тези, които се грижат за здравето на хората, защото от Българската агенция по безопасност на храните бяха категорични, че пробите са положителни и трябва да започне ограничаване на разрастването на чумата в страната. Има 1,3 милиона овце и кози в страната. До момента са избити около 4500. Сами разбирате, че е добре да се предприемат подобни действия, защото те са единствените възможни”, обяви зам.-председателят на ГЕРБ.

 

 

 

 
На въпрос на водещия Виктор Николаев „Защо не ви повярваха хората?“, при положение че недоверие имаше още преди от БСП да подхванат темата и да отидат на място, Цветанов призна, че е имало „слаба информираност на хората за опасността“. Но добави: „Старая се да бъда максимално откровен с хората. От БСП казаха, че няма заповеди за евтаназия, че няма представени положителни проби за болестта – но и резултати, и проби има, на това основание бяха издадени заповеди. Никой от БСП обаче не каза “извинявайте”.

 

 

 

 

 

 

 

За цялотото тягостно състояние в обществото допринасят действията на БСП“, категоричен бе Цветанов и обяви как ГЕРБ подкрепя „конструктивната опозиция, която държи изпълнителната власт будна и помага да няма самозабравяне от определени хора“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Той даде пример с постигнатия през миналата седмица в Народното събрание консенсус по темата „миграция“ – когато ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ заедно изработиха решение на парламента, с което задължават властта например да не подписва споразумения за връщане на мигранти у нас и да се иска ремонт на Дъблинския регламент.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Цветанов отново нападна депутатката от БСП Елена Йончева, която „направила признание, че участва в „разследване“, свързано с компромати срещу премиера Борисов (става дума за т. нар. сага „Барселона“, която преди години тръгна от изданието „Биволъ“, а през последните седмици върви чрез анонимни клипове в социалните мрежи). Според Цветанов Йончева си „изпуснала нервите“, като не могла да отговори на обвиненията на ГЕРБ, че имала фирма със собственика на фалиралата КТБ и обвиняем за това Цветан Василев.

 

 

 

 

 

 

 

 

„До този момент само сме предполагали, че БСП стои зад това нещо. Противодействието на всеки опит за дискредитиране е да покажем на хората какво сме свършили“, продължи Цветанов и изрази недоволство, че две новини от последните дни не влезли достатъчно в медиите – откритата от Бойко Борисов нова спортна зала в Шумен и двата реализирани проекта в Казанлък – за образователна инфраструктура и за междублоковото пространство в квартал, които той откри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Цветанов връщането на „Свободна Европа“, след като през 2004 г. се оттегли, е заради „фалшиви новини“… продуцирани от БСП по време на изборната кампания през 2016 г. срещу ГЕРБ. И обяви, че завръщането на медията е „добре за демокрацията“.

 

 

 

 

 

 
Фалшивите новини“ са били основен акцент в работата на социалистите, докато ГЕРБ водели кампания „лице в лице“ с хората, обяви заместникът на Борисов. Цветанов бе категоричен, че решението на „Свободна Европа“ не е оценка за състоянието на медиите по времето на ГЕРБ през последните години, защото „всички ние сме потърпевши, по всяка вероятност и вие – от фалшивите новини“, обърна се той към водещия Николаев.

 

 

 

 

 

 

 

 

Цветанов коментира и тежките взаимоотношения с коалиционния партньор „Обединени патриоти“.
Разнобоят в „Обединени патриоти“ бил вследствие на това, че „през последните няколко месеца има законодателна инициативност от различни части на коалицията и това води до някакви политически противоречия, а ГЕРБ се явява като арбитър“.

 

 

 

 

 

 

 

 
По думите на председателя на депутатите от ГЕРБ „не е коректно през медиите да има такива противоречия“ – визирайки словесните престрелки между вицепремиера Валери Симеонов и лидера на „Атака“ Волен Сидеров напоследък.

 

 

 

 

 

 

 

Цветанов отрече прословутите промени в Закона за приватизацията да са лобистки – както твърди Симеонов. „Трябва да се намери необходимия баланс, необходимия консенсус, защото както младежите, които искат да имат повече възможности за купон и почивка, трябва да се съобразим и с хората на бизнеса, и с почиващите, и с правилата на българското законодателство. Разбира се, че трябва да се намери консенсус и там, където е необходимо, да се направи този компромис, който обаче да не повлияе на почиващите хора“. Сидеров поиска въпросният закон да бъде оттеглен и обяви, че ще проверява акциите на Симеонов по темата, подозирайки, че се осъществява „удар срещу българския туризъм“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На въпрос за стабилността на управлението и коалицията заради разнобоя в „Обединени патриоти“ Цветанов припомни, че има коалиционно споразумение за 4-годишен управленски мандат с програма и това управление има постижения .“За всичко, което е свързано с коалиционното ни споразумение и 4-годишната ни управленска програма, нямаме абсолютно никакви различия с нашите коалиционни партньори от „Обединени патриоти“, обясни той.

 

 

 

 

 

 

 

 
На въпрос дали В ГЕРБ обмислят да заменят някои от коалиционните партньори с „Воля“, Цветанов бе категоричен, че не разглеждат такава възможност и изтъкна, че „в момента нищо не е провокирало нарушаването на коалиционното споразумение с „Обединените патриоти“.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024