ОБЩЕСТВО

Трогателен жест! Две мили дечица си счупиха касичките, за да купят нова козичка на баба Дора (СНИМКА)

Трогателен жест! Две мили дечица си счупиха касичките, за да купят нова козичка на баба Дора (СНИМКА)

 

big_11fd

 

 

Две малки българчета са счупили касичките си, а със спестяванията си искат да купят две козички на баба Дора – жената станала икона на трагедията с евтаназията на животни в Шарково в Странджа. 

 

 

 

Снимката на двете ангелчета се появи в социалните мрежи. На нея децата са заснети да държат хартиеното послание, изписано собственоръчно:

 

 

 

„Бабо Дора, аз и Ема имаме парички да ти купим две козички“, пише Трафик нюз бг. 

 

 

 

Смазващо. Ако касичките на децата са изход за баба Дора, колко касички трябва да счупим, за да помогнем на всички страдащи, на всички, лишени от поминък? Когато държавата абдикира, децата ли идват на дневен ред?

 

 

 

Да, след няколкодневен трус по етажите на властта, властта реагира и обеща обезщетения за хората, чиито стада са и ще бъдат евтанизирани, ала не беше ли политически ПР този ход? Не е ли това чувство за властово самосъхранение?

 

 

 

 

 

Вчера президентът Румен Радев посочи, че „хвърлянето на едни пари не е достатъчно“, защото „тези пари няма да компенсират нито загубите, нито пропуснатите бъдещи ползи“.

 

 

 

 

Въпреки че баба Дора стана символ на жертвоготовността в името на опазване на стадото си, стана своеобразен антидот срещу чумата, стана икона на вярата, че нейните животни са добре и ще бъдат добре, стана лице на борбата… войната за нея е загубена. Животните и ще бъдат евтанизирани до часове.

 

 

 

 

 

Това е смазващото. Но на негов фон две светлинки – две малки слънца на буреносния политически небосклон са отделили 300 лева, с които могат да си вземат колелета, но няма да го сторят, защото искат да върнат вярата на баба Дора с две козички.

 

 

 

 

Това е трогателното – чувството за взаимопомощ, за общност, за емпатия, за безрезервно отдаване на една задочна обич към българина и към всички живи създания – това е индикатор, че от другата страна на барикадата, отвъд евтаназията, стои борбата за живот.

 

 

 

Две овчици нямат да изтрият сълзите на баба Дора, нито ще завържат бюджета ѝ, но може би ще разгорят пламък в сърцето на народа и ще му напомнят, че сговорна дружина планина повдига. Дойде редът на Странджа.

 

Трафик нюз, Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024