Политика

Цената на НАТО за България след ултиматума на Тръмп скача с над 430 млн. лв. в по-добрия случай! При 4% – с 2.4 милиарда

Цената на НАТО за България след ултиматума на Тръмп скача с над 430 млн. лв. в по-добрия случай! При 4% – с 2.4 милиарда

 

epa06882280 QUALITY REPEAT for image epa06880291  US President Donald J. Trump arrives for a NATO Summit in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a two-day meeting.  EPA/CHRISTIAN BRUNA

 

 

Президентът на САЩ принуди страните от НАТО да отделят повече пари за членството си. Каква е сметката за България?

 

 

 

 

 

 
По данните на националната статистика през 2017 г. БВП на страната ни е малко над 98 млрд. лв., предава бТВ. 
За тази година се очаква да отделим 1,56% от БВП или 1, 538 млрд. лв.

 

 

 

 

 

Тръмп притиска държавите да отделят поне 2%. Тоест сметката за България ще набъбне до почти 2 млрд. лв. – 1 972 620 000 лв. Увеличението е над 430 млн. лв.

 

 

 

 

 
Ако разходите нараснат с 4%, както намеква президентът на САЩ, то членството на България ще достигне почти 4 млрд. лв., или повишение с 2,4 млрд. лв. спрямо това, което плащаме.

 

 

 

 

 

За това увеличение има отпор от европейските страни в НАТО.

За сравнение годишният бюджет на НОИ за пенсии и обезщетения е 9,5 милиарда лева.

 

 

 

 

 

 

 
„Това е огромният риск за такива организации като НАТО, за които винаги се е смятало, че независимо колко си голям или малък, колко си силен или слаб, военно ти можеш да разчиташ за останалите в тази организация”, коментира анализаторът Весела Чернева. В случая цената не само се покачва, но и става по-пресметлива.

 

 

 

 

 

 

„Вече мисля, че всички гледат много сериозно на тези 2%, появи се информация, че той е споменал 4%, за това вече аз съм леко скептичен, че може да се случи”, посочи Тодор Тагарев, който е бивш министър на отбраната.

 

 

 

 

 

 

 

„Само днес едно проучване на общественото мнение в Германия показва, че ако преди месец почти половината на германците са подкрепяли увеличението на разходите за отбрана в Германия, в момента тази подкрепа е паднала под 20%”, добави Чернева.

 

 

 

 

 

 

 

Определянето на цената на членството и подкрепата според американския президент мина през упрека му към Германия, че плаща милиарди на Русия за газопроводи, а в същото време разчита на Алианса за защита от Русия.

 

 

 

 

 

 

 

„В някакъв смисъл Русия тук е в подчиненото изречение. Ще видим какъв ще е тонът в понеделник, когато Тръмп ще се срещне с Путин в Хелзинки, според мен в тази среща тонът ще е много по-мек и много по-добър”, каза тя.

 

 

Епицентър

 

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024