Политика

Абонирани до живот! След Париж и Рим посланик Марин Райков искал да „кацне“ директно в Лондон

Абонирани до живот! След Париж и Рим посланик Марин Райков искал да „кацне“ директно в Лондон

 

 

640x480_1369836729

 

 

 

Кои са българските дипломати зад граница, за които Българското дипломатическо дружество алармира днес президента?

 

 

 

 

 
Припомняме, че УС на БДД би днес тревога в отворено писмо, в което даде публичност за някои „слухове“ по повод посланическите ротации. Около 50% от нашите представители в чужбина вече са с изтекъл мандат.

 

 

 

 

 
БДД твърди, че в нарушение на Закона за дипломатическата служба посланици „прелитат“ от столица в столица, без да се завръщат в България.

 

 

 

 

 

 

Други сменят посланическите акредитации с такива на генерални консули – разбира се, пропускайки да се завърнат преди това в София.

В сериозен проблем на българската дипломация се превръща и удължаването на мандатите, които по закон са 4 г.

 

 

 

 

 

 

Един от визираните посланици, които „прелитат“ от столица в столица е Марин Райков. От август 2010 до 12 март 2013 г. той е акредитиран посланик на страната ни във Франция и Монако. На 13 март 2013 г. е назначен за служебен премиер в правителството на президента Росен Плевнелиев. След изтичането на тримесечния мандат Райков смени Париж и служебното премиерство с посланически мандат в Рим, като сам предложи на президента издаването на указ за назначението си. „Слухът“ сега е, че Райков настоява да смени Рим с Лондон. Там в момента и Константин Димитров.

 

 

 

 

 

 

 

 

Райков непрекъснато атакувал премиера, че след изтичането на Римския му мандат не можело да се върне в България, защото нямало подходящ пост за него, затова трябвало директно да отлети за Лондон. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Друг куриозен случай е посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева, която е там от 2012 година. Преди време Плугчиева си взела официално довиждане с домакините. След това обаче тихомълком отново поела службата – това станало непоследствено след участието на премиера на срещата на върха в Давос.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С изтекъл четиригодишен мандат е посланикът ни в Берлин Ради Найденов, който пък бе служебен външен министър в кабинета на Румен Радев. Той е посланик в немската столица от 2012 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В отвореното писмо на БДД се споменава и за две дами, които след изтичане на посланическия си мандат, са сменили страните на акредитация с други държави като генерални консули.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Едната е бившият ни вече посланик в Баку Мая Христова, която през февруари е одобрена от правителството за генерален консул в Ню Йорк. За разлика от посланическите назначение при изпращането на консули и генерални консули това става само с подписае на външния министър и с одобрението на правителството, без да се изисква указ на държавния глава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Като фолклор в дипломатическите среди се разпространява предложението в Закона за дипломатическата служба да се запишат конкретни имена, които да са „вечните, несменяеми и доживотни посланици на Република България“. В друга алинея пък да се запишат столиците, където тези доживотни посланици да бъдат изпращани – Вашингтон, Берлин, Париж, Рим, Лондон, Виена, Лисабон, Атина, Тел Авив, Женева, Ню Йорк.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
В статус-шега, разпространяван в социалните мрежи по повод посланическите ротации, се казва още: „Лятото е прохладно, но пък градусите в Министерството на външните работи и мисиите в чужбина надхвърлят 40 по Целзий. Страстите на „Жендов”2 са нажежени. Защото трябва да се намерят, изпратят или легитимират над 25 нови/стари посланици в чужбина.“

 

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024