Политика

Борисов към селяни: Набори, защо не пасете? За корупция говорят само недоволните от някой конкурс

Борисов към селяни: Набори, защо не пасете? За корупция говорят само недоволните от някой конкурс

борисов
По-добри условия от тези в България за бизнеса в Европа няма като данъчна система. Tемата за корупция у нас е преувеличена.
„Ние много услужливо се опитваме да вдигаме темата за корупцията – обикновено са тези, които са недоволни от някой конкурс. В чужбина, когато говорим в ЕК, тази тема за България не се повдига.
Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „Да! На българската икономика“.
Като се вземе официалната статистика на ЕК се вижда, че при усвояването на еврофондовете всяка една държава има процент грешки или т.нар. финансови корекции, добави Борисов. От 28 държави България е в първата десетка от добрите, защото имаме 1.5% корекции само.
Нашите съседи имат по 40%. След като държавата е изградила такава мощна система за самоконтрол, защо трябва да се подаваме на такива приказки. Това отблъсква бизнеса, възмути се Борисов.

 

 

 

 

От 5 000 германски компании само две са имали проблем, при което при едната си беше техен собствен проблем. А на другата трябваше да вкараме поправки в парламента, за да върнем доверието на германския бизнес у нас. Най-видно е метрото.

 

 

 

 

 

 

Ако приемем, че при магистралите, жп-линиите ландшафтът има своето значение. Една и съща гръцка компания строи на 3.5 млн., а в Гърция – 17.5 млн.! В България отиваме на 30-35 млн. лв. максимум на километър, в Будапеща и Варшава са на 90 и 112 млн. И питам: къде похарчихте толкова пари?

 

 

 

 

Тази наша народопсихология да се бичуваме не е най-правилната, защото чуждите инвеститори четат, гледат и се притесняват. А всички Вие имате нужда от инвестиции и партньори“, каза министър-председателят.

 

 

 

 

„Няколко години живяхме в най-тежка финансова криза, финансова разруха, най-тежката, запомнена досега. Успяхме да се справим с нея в предишния мандат„, обясни премиерът. „Сега 3.6 млрд. лв. сме платили на над 100 000 вложители в КТБ. За нещо, което само човешката глупост може да го обясни. Експертиментът мина, пасивите ги знаете всички – спрени всички фондове!“, допълни той.

 

 

 

 

 

 

Който и да дойде на власт, поне фондовете да не бъдат спирани, призова Борисов. Ниският капацитет и корупцията не им остава друг инструмент освен да спрат харченето на еврофондове. Сега всички фондове работят.

 

 

 

 

 

Има едно противоречие в обществото – бизнесът би трябвало да казва „колкото по-малко държава, толкова по-добре“. И в това отношение, знаете с какви усилия в парламента, за няколко гласа само успяхме да запазим плоския данък и 20% ДДС.

 

 

 

 

По-добри условия за бизнеса в Европа няма като данъчна система. Всеки, който види камера обаче, казва: „държавата да даде пари“. А парите държавата ги събира с две приходни агенции – данъчни и митници. При 10% данък колко държава да има? В Европа има държави с 64-65%. Искате ли да Ви обложим с такъв данък?

 

 

 

 

Кое да правим – нова инфраструктура или понеже 30-40 години не е ремонтирана, да ремонтираме старата? От 1975 г. не са пипани магистралите, дойдохме ние и всички започнаха: „Ремонтирайте „Хемус“ и „Тракия“. Аспарухов мост не е докосван! Със 100 милиона. Толкова дадохме за великденските и коледните надбавки – ето ги 200 милиона лв. Деси Танева от сутрин ме почва: да дотираме тютюна, розата, земеделците. Каквото не съм чул, това не сме дотирали още! И държавата налива, налива.

 

 

 

Сега ми извиват ръцете за 20 къщи, под които тече подводна река – и дайте 9 млн. лв. За 9 млн. ще направя на 120 семейства блок прекрасен! Свлачищата не се контролират. Трябва ли държавата за всяка нужда да вади такива огромни ресурси? В това отношение, когато сме пресирани така, мисля, че съсловните организации трябва да бъдат по-гласовити. Защото са два варианта – или да вдигнем данъците, или държавата да бъде регулатор.

 

 

 

 

След финансовата криза дойде друга, не по-малко страшна – войната в Украйна, Сирия и целия арабски свят. Загиват хора, санкции, ново прекрояване на гранции. Има нова Студена война, по-страшна от предишната, по-непредсказуема дори. Много трудно се постига балансът между Щатите, Европа, Русия и като добавим и Китай. Никой не си избира родителите и съседите.

 

 

 

 

Виждате в Гърция, Сърбия, Македония, Албания, Румъния какво се случва. Животът ме научи да бъда търпелив. Изчакайте да видите какво ще стане в Румъния след година.

 

 

 

Премиерът разказа  една случка. Той отишъл в белоградчишко село и заварил 30-ина мъже в кръчмата на ракийка и сланинка. Попитал ги: „Набори, какво правите бе, защо не пасете”, а те му отвърнали: „Е, сега ни караш да работим. Не ни карай да работим, а малко вдигни пенсиите”.

 

 

Най-богатите араби искат български агнета, както ние искаме немски мерцедес, обясни Бойко Борисов. Те трябва да се използват от бизнеса. Това каза премиерът Бойко Борисов. Според него, не би трябвало да има безработни в селските райони.

 

 

 

Борисов разказа за среща с представители от Катар, които искали овце, и родни агнета, прясно заклани и охладени. Казали му: „Колкото агнета ми произведете, толкова ще ви ги изкупим”.

 

 

Борисов се чуди още  защо не развиваме животновъдството ни, още повече че имаме красиви пасища. Яйцата ни от екококошки са 5 пъти по-скъпи от швейцарските екояйца. Премиерът посочи обаче, че лъжем европейския бизнес с родните екояйца.

 

frognews.bg/

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024