Политика

Борисов опитва да се отърве от Цецка, пробутва я за посланик в Черна гора

Борисов опитва да се отърве от Цецка, пробутва я за посланик в Черна гора

tsetska-tsacheva-2

Напрежение между правителството и президента за посланическите назначения

След края на европредседателството разместванията в дипломатическия корпус отново са на дневен ред, но процедурата е съпътствана от напрежение между правителството и президента. Сигнали за това дойдоха още преди 20 дни.

От Българското дипломатическо дружество, обединяващо дипломати от старата гвардия, предимно такива с агентурно минало, призоваха президента Румен Радев да не позволява директното преназначаване на посланици от една държава в друга без престой в София и превишаването на политическата квота за посланици, която е 20%.

 

В момента се готвят над 20 нови назначения на посланици. Процесът бе временно стопиран заради председателството на ЕС и мандатите на много български дипломати бяха удължени. Сега процесът е подновен – в традиционния си непрозрачен стил и гъмжило от слухове и интриги.

Според неофициална информация все още няма разбирателство между президента Румен Радев и МВнР по предложените от ведомството кандидатури, но това въобще не е неочаквано.

Според вестник „Капитал“президентът не е одобрил предложения от външния министър Екатерина Захариева списък, в чийто първоначален вариант правосъдният министър Цецка Цачева била определена за посланик в Черна гора. Миналата седмица обаче Цачева не е била сред обсъжданите имена от президента и външния министър Екатерина Захариева.

На предишен етап Цачева е спрягана и за конституционен съдия. Тази есен трябва да бъдат назначени четирима нови членове на Конституционния съд, двама от които излъчени от президента и парламента, а двама – от съдебната власт.

Бившият главен секретар на БСП Димитър Дъбов пък може да замине за емблематичната дестинация Астана, която нашумя около дипломатическата кариера на бившия главен прокурор Никола Филчев. Назначението му обаче не е сигурно.

От няколко месеца се спряга и името на бившия служебен премиер Марин Райков, предложен да смени посланическото място в Рим с това в Лондон. Като на бивш премиер, за да спази закона между мандатите да е две години на работа в България, трябва да му се предложи същата позиция, а тя е заета.

Подобен казус има и около бившия служебен външен министър и посланик в Германия – Ради Найденов. Според изданието Радев е обещал на Найденов още един мандат в Германия, но в крайна сметка може да замине за Швейцария.

През първата половина на 2019 г. изтича и мандатът на Надежда Нейнски в Турция. За мястото ѝ се твърди, че премиерът Бойко Борисов харесва сегашния представител в Париж (и негов бивш външнополитически съветник) Ангел Чолаков, но обсъждането с „Дондуков“ 2 още не е започнало.

Oсвен това президентът най-вероятно ще възрази и срещу т.нар. „ротации на място“. Под тази формулировка се предполага, че се крие намерението на министерството да предложи посланикът в НАТО Иван Найденов да се смени с посланика в ЕС Димитър Цанчев, като и двамата са базирани в Брюксел.

Метин Казак, с протекциите на ДПС, би искал да остане в посолството в Катар, но това може да продължи най-много до края на 2019 г., тъй като четиригодишният му мандат изтича през 2018 г., а може да бъде удължен по изключение само с година.

В Саудитска Арабия би трябвало да отиде бившият депутат от СДС Димитър Абаджиев, който е посланик в Словения. Той е предложен отдавна, но се очакваше финансиране на откриването на мисията на България там, което ,вече е осигурено.

Абаджиев би трябвало да довърши оставащите две години от мандата си, тъй като замина в Любляна през 2016 г. За там амбиции има бившият депутат от НДСВ, а сега представител на България в ОССЕ във Виена Светослав Спасов.

Заради посланическите рокади екипът на външния министър трябваше да претърпи промяна, но и за това няма одобрение. Двама от четиримата зам.-министри са предложени за посланици – Юрий Щерк във Франция, а ,Тодор Стоянов в Италия.

Постоянният секретар на министерството Елена Шекерлетова фигурира в списъка на Захариева като кандидатура за посолството в Берлин.

Президентът и правителството по-рано тази година успяха да договорят изпращането на външнополитическия секретар на Румен Радев – Атанас Кръстин, за посланик в Русия.

По неофициални информации първоначалното намерение на правителството е било да изпрати в Москва Меглена Плугчиева, която е с далеч по-голям опит – в момента е посланик в Швейцария. Възможно е сега тя да получи ново назначение.

Мигнюз

http://www.mignews.info/

Политика

More in Политика

президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024