Политика

Бъдещият нов единен орган за безопасност по пътищата… съществува от 15 г., шеф му е…

Бъдещият нов единен орган за безопасност по пътищата… съществува от 15 г., шеф му е…

 

ms-zasedanie-bgnes

 

 

На извънредно заседание на Министерски съвет в сряда, провокирано от шокиращата катастрофа край Своге със 17 загинали, държавата обяви планове за създаване на нов орган, който да контролира и да създава политики за безопасност по пътищата.

 

 

„Дали този орган ще бъде комисия или агенция, тепърва ще се уточнява, както и под шапката на кое министерството ще бъде или под пряко подчинение на министър-председателя. Една подобна промяна няма как да бъде направена, ако не бъдат промени куп закони“, обяви идеята вицепремиерът Томислав Дончев.

 

 

 

Дончев обясни идеята така: „Всички служби и функции, които имат отношение по темата, да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност“. По думите му в тези институции попадат три министерства – вътрешното, регионалното и образователното, както още Агенция „Пътна инфраструктура“ и други ведомства.

 

 

 

Единственият проблем на тази идея е, че такъв единен орган съществува от 15 години.

 

 

 

Името му е Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Създадена е въз основа на Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на закона за движение по пътищата и статутът й е разписан подробно в Постановление 220 на Министерския съвет от 3.10.2003 г.

 

 

 

На сайта на МВР, под чиято шапка е комисията, е разписана и нейната мисия. „Основната задача на Комисията е да подобри координацията на действията между държавните органи и обществеността що се отнася до проблемите на безопасността на движението по пътищата.

 

 

 

В изпълнение на основната си задача Комисията подпомага Министерския съвет при вземане на решения, свързани с безопасността на движението по пътищата, дава становища и разработва проекти на закони и подзаконови нормативни актове, анализира информацията, изготвя доклади, национални програми и прочее.“

 

 

 

 

Освен, че е нормативно разписана, ДОККПБДП си е и съвсем действаща. Последното заседание например е от 31 май 2018 г.

 

 

Като трета точка от дневния ред дори можем да видим „Информация за състоянието на безопасността на движението от началото на годината и мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия през летния сезон.“

 

 

 

Какви точно са предначертаните мерки не е ясно.

 

 

 

Председател на ПДОККПБД е министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Заместник-председатели са Стефан Балабанов (зам.-министър на вътрешните работи), Ангел Попов (зам.-министър на транспорта информационните технологии и  съобщенията) и Малина Крумова (зам.-министър на регионалното развитие и благоустройсвтото).

 

 

 

Сред членовете на комисията са още девет зам.-министри, администратори от БЧК, Агенцията за закрила на детето, сдружението на общините и др.

 

 

 

Какво значи всичко това?

 

 

 

Всичко това показва отново неадекватното управление, с което разполага в момента България. Катастрофата край Своге изнесе на преден план и направи видимо за голяма част от обществото пълната безконтролност на процесите в България. В случая пълната безконтролност в ремонтирането, а вероятно и в строителството, на пътища.

 

 

 

В опит да намали щетите от лъсването на тази стряскаща некомпетентност, корупция, незаинтересованост и липса на държавност, Министерският съвет реши да симулира активност.

 

 

 

И се плъзна по най-лесната пързалка. Пързалката на популизма. Министрите решиха да обявят създаването на звено, което да контролира дейностите по безопасност на движението. Най-вероятно голяма част от министрите дори не знаят, че такова звено има.

 

 

 

За министър-председателя няма да отваряме дума сега. Той е над тези неща.

 

Трансмедия

 

Бъдещият нов единен орган за безопасност по пътищата…съществува от 15 години

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024