ОБЩЕСТВО

Готвят ни нов драстичен скок от есента на газ, парно, ток и всичко останало по веригата

Готвят ни нов драстичен скок от есента на газ, парно, ток и всичко останало по веригата

 

ivanivanov

 

 

 

Природният газ ще поскъпне в последните три месеца от годината. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, като не уточни с колко ще бъде покачването на цената, но не изключи възможността то да е шоково и да стигне до 15 процента.

 

 

Скокът на синьото гориво неминуемо пък ще повлече след себе си нагоре цените на тока, парното, топлата вода и всичко останало по производствената верига.

 

 

 

Ен-тото поред поскъпване, което ни готвят е за ен-то поред тримесечие… А това  вече стана традиция.

 

 

 

 

„Има риск от сбъдване на прогнозата на „Булгартрансгаз“ за поскъпване на природния газ с 15% от следващото тримесечие. Всичко зависи от движението на цената на петрола на международния пазар.

 

 

 

Очакваме на 10 септември да получим заявлението на „Булгаргаз“ за цени за четвъртото тримесечие. И ще се съобразим естествено с направеното заявление, като то ще мине през щателен анализ и проверка от страна на нашите експерти“, обясни Иванов.

 

 

 

И бе категоричен:

 

 

 

 

„Със сигурност ще има увеличение на цената на природния газ. Неведнъж съм казвал, че по отношение на това възможностите на КЕВР са силно ограничени – ние преди всичко трябва да проверим методиката на изчислението и да проверим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ за цената на природния газ. Но движението на цените и курсът на долара в момента са в неблагоприятна посока. Това се вижда и по цените на течните горива по бензиностанциите в страната“, допълни Иванов.

 

 

 

 

Решението с колко ще се увеличи цената на газа ще бъде взето до края на месеца. По думите на Иванов засега КЕВР ще се постарае да не се стига до скок на цената на парното посред отоплителния сезон.

 

 

 

 

„Ако се наложи увеличение на цената на топлинната енергия, ще направим всичко възможно това да се случи в началото на отоплителния сезон. Защото не искам да си помисля дори, че може да се прави увеличение по средата на януари. Но много малко зависи от КЕВР – в цената на природния газ и топлинната енергия ние нямаме сериозни инструменти за въздействие“, каза шефът на КЕВР.

 

 

 

 

След края на общественото обсъждане за предложеното от „Булгаргаз“ увеличение на цената на природния Иванов уточни, че всъщност няма как всичко това да не се отрази и на цената на топлинната енергия.

 

 

 

 

„Увеличението на цената на природния газ ще има отражение върху цената на парното и топлата вода от 1 октомври. Ще проследим движението на цените и се надяваме цената, която ще бъде определена от 1 октомври, да се запази до 1 април, а не да се увеличи на 1 януари“, уточни той.

 

 

 

На въпрос дали България предприема нещо във връзка с това, че Европейската комисия (ЕК) сключи сделка с „Газпром“ и помоли за намаление на цените на природния газ спрямо нивата в ЕС и другите държави, доц. Иванов отговори:

 

 

„Това, което е решение на ЕК, подлежи на изпълнение след публикуване на официалния вестник на ЕК. Но такава публикация още няма. След това в рамките на 10 седмици „Газпром“ е задължен да започне преговори със засегнатите 8 страни. Това е дългосрочен вариант и считам, че той ще има развитие”.

 

канал 3

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024