Катастрофи

Жителите на Своге пропищяха: Една е причината, а катастрофите там са ежедневие, защото…

Жителите на Своге пропищяха: Една е причината, а катастрофите там са ежедневие, защото…

 

бус766-179869-1_wide

 

 

Завоят на смъртта. Така наричат от вчера мястото на входа на Своге, където автобус удари две коли а след това излетя от пътя.

 
В резултат от инцидента загинаха 16 души.

 
Местни жители разказаха , че жестокото меле е станало на място, където катастрофите са ежедневие. Те са категорични, че причината за вчерашната трагедия е неподходящата пътна настилка.

 

 

 
„Точно във въпросния участък от 150-200 метра е сложен неподходящ асфалт. Там дори в сухо време стават множество инциденти, да не говорим при пороен дъжд“, разказват жителки на Своге.

 

 

 
Само преди месец на същото място се завърта цистерна, за щастие няма пострадали.

 

 

 

„Местните знаем, че това място е опасно и минаваме много внимателно, но останалите пътуващи нямат представа за него“, допълват свогенци. Те са категорични, че трябва да се вземат спешно мерки и мястото да се обезопаси, защото инцидентите ще продължават.

 

 

 
„По пътя между Нови Искър и Своге има много опасни завои, повечето от тях с обратни виражи. На места асфалта не е подходящ и честно автомобилите нямат сцепление“, разказват още жителите на Своге,

 

 

„Когато стане такава трагедия, не трябва да се бърза със заключенията и обвиненията. Има много неизвестни. Още в началото на август получихме множество сигнали от граждани за тази пътна отсечка, че е проблемна. 2016 г. тя е ремонтирана и са дадени десетки милиони лева“, обясни за NOVA Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

 

милче522418

 
„Огледът на нашите експерти показа фрапиращи неща. Започнахме комуникация с Регионалното министерство и изпратихме становище до министъра с приложени снимки. Такива проблеми има по цялата страна“, каза още Милчев.

 
След тежкия инцидент е сформиран екип от Института за пътна безопасност с представител от Австралия с дрон. Ще се направи обследване не само на пътя, а и на цялата катастрофа.

 

 

„Ще излезем с независимо и безпристрастно разследване на цялата катастрофа и ще информираме медиите за това“, каза още Богдан Милчев.

 

 

 
„Когато на такъв тежък инцидент няма експерти, а има политически лица, които от няколко години се занимават с пътна безопасност между другото, тогава сме свидетели на такива парадокси“, на мнение е той.

 

 

„Видяхме, че тази мантинела е като някаква вафлена коричка. Най-вероятно тя просто е била поставена, за да може да бъде приет пътят. Пропускаме много важен факт, а именно, че пътят е част от една система и тя се нарича човек-път-автомобил. Неслучайно човекът е поставен на първо място, защото той е в състояние да покрие част или всички останали недостатъци, за да се избегне катастрофа“, коментира от своя страна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

 

 

По думите му е важен и въпросът дали пътниците са имали поставени колани.

 

Източник: novini.bg

Източник: bnews.bg

Катастрофи

More in Катастрофи

171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
катастрофа

Мъж е с опасност за живота, след като пиян и дрогиран шофьор блъсна колата му в София / СНИМКИ

февруари 4, 2024
avtobus-blasna-zhena-trotoar-i-124

Тежка катастрофа с автобус 94 в София – блъсна жена на тротоар и дипломатическа кола / СНИМКИ

януари 16, 2024
владая

Тежка катастрофа между три коли край Владая, полицаите вадят заклещена жена

януари 14, 2024
170395177682495

Трагедия: Жена загина в Сунгурларско след удар в дърво, двете й внучета са тежко пострадали

декември 30, 2023
170360941615598

Черна Коледа: Стана ясно кое е загиналото момче в тежката катастрофа край Враца, единствено дете в семейството

декември 26, 2023