СВЯТ

Задава ли се нова война на Балканите? Сръбската армия в повишена бойна готовност заради Косово

Задава ли се нова война на Балканите? Сръбската армия в повишена бойна готовност заради Косово

 

srbija

 

 

Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради напрежението в Косово.

Това пише в днешния си брой в. ”Вечерне новости”.

 

След приключването на вчерашното заседание на Съвета за сигурност при президента Александър Вучич „службите за сигурност увеличиха своите мероприятия с цел да бъдат предотвратени плановете на властите в Прищина за предизвикване на безредици в Косово“, пише още изданието. Според „Вечерне новости“ тези мерки имали за цел „да въздействат и срещу определени сръбски среди, които разпространяват фалшиви нови и създават безпокойство сред сръбското население на север и юг от Ибар“.

 

 

 

Изданието се позовава „на източници от службите за сигурност“ и твърди, че държавният връх в Белград разглежда взимането на мерки поради нарушаването на Брюкселското споразумение и петгодишния отказ на Прищина да създаде Асоциацията на сръбските общини.

По-рано косовският президент Хашим Тачи в изявление пред обществеността призова гражданите и институциите в Косово да се въздържат от провокации и да запазят мира в този много важен период за Косово, съобщи МИА.

 

 

 

„Република Косово се ангажира да постигне историческо, правно обвързващо споразумение в рамките на последната фаза на диалога, за да нормализира отношенията между Косово и Сърбия. По време на това пътуване, необходимо за осигуряване дългосрочен мир в региона на Западните Балкани, Република Косово стриктно ще се придържа към обещанието да запази спокойствие и по никакъв начин да не застраши целта към пълното нормализиране на отношенията между двете страни „, се каза в изявление на президента на Косово.

 

 

 

 

 

Сръбският президент Александър Вучич обяви вчера, че окончателно решение за конфликта между Белград и Прищина към момента не съществува, съобщава агенция МИА. Изявлението дойде след заседание на Съвета за национална сигурност и след срещата му с патриарх Иреней.

На въпрос на журналисти какво ще бъде окончателното компромисно решение, за което се говори в последно време, Вучич категорично заяви, че „подобно решение не е вземано и към момента всички слухове за подобно споразумение са спекулации”. Той подчерта, че не е оптимист и подобен договор не може да се случи без намесата на световните сили.

 

 

 

 

От своя страна президентът на Косово Хашим Тачи обяви, че споразумение между Белград и Прищина скоро ще бъде подписано, и то ще бъде юридически задължаващо и окончателно.

Преди дни президентът на Косово Хашим Тази заяви, че в случай на подписване на договор със Сърбия за окончателна нормализация на отношенията, е възможно коригиране на съществуващата граница, предава РИА „Новости“

 

 

 

 

Досега Белград отказва да признае наличието на държавна граница със самопровъзгласилата се република и продължава да твърди, че става въпрос единствено за административно разделение с автономната провинция Косово и Метохия.

В същото време общините Прешево, Буяновац и Медведжа в Южна Сърбия са частично населени с етнически албанци, които настояват за присъединяването им към Косово.

 

 

 

В четвъртък Тачи каза, че Косово има 400 километра „граница със Сърбия“. Без нейната демаркация в Прищина не са в състояние „да завършат процесите на формиране на държавата и нейната консолидация“. Косовският лидер се надява този въпрос да бъде разгледан по време на следващия рунд преговори със Сърбия в Брюксел с посредничеството на ЕС. Точната дата на разговорите все още не е известна.

 

 

 

 

Албанският министър на диаспората Пандели Майко каза, че от 1 януари 2019 г. между Косово и Албания няма да има граница. Майко, който снощи в град Скендерай в централно Косово присъства на проява, посветена на косовската диаспора каза, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.

 

 

 

 

 

„Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че решението вече е взето и че от 1 януари започва свободното движение между Албания и Косово“, каза Майко, а изказването му бе посрещнато бурни овации и ръкопляскания.

 

 

 

 

 

На мероприятието в Скендерай присъстваха и премиерът на Косово Рамуш Харадинай и президентът Хашим Тачи, но, както съобщиха косовските медии, нито един от тях не коментира информацията, обяви бившият албански премиер и министър на отбраната, а сега министър диаспората в чужбина , Пандели Майко.

 

 

 

Източник: Фрог нюз

СВЯТ

More in СВЯТ

руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024
0301_8237490757547045824_big

Експерти зоват да се вдигне възрастта за пенсия на 75, защото сме живели по-дълго. 75 г. са новите 65 г.

април 12, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024