Коментари

Заев отново се ГАВРИ с България, а Борисов – пак му МЪЛЧИ! Докога?!

Заев отново се ГАВРИ с България, а Борисов – пак му МЪЛЧИ! Докога?!

 

енчевv-enchev-800x445

 

В рамките на 24 часа македонският премиер Зоран Заев и неговият Социалдемократически съюз излязоха с две декларации, които минират българо-македонските отношения и поставят в крайно деликатна позиция българското правителство.

На 5 август Социалдемократическият съюз на Македония излезе с декларация, в която черно на бяло пише: “С влизането на Македония в ЕС и НАТО македонската идентичност е гарантирана.

Македонски народ, македонски език, македонец, македонка са защитени и укрепени веднъж завинаги и никой, никога няма да може да ги оспорва или отрича”…

На пръв поглед това е нормално изявление за македонска партия, независимо дали е управляваща или e в опозиция.

Но защо нейният председател не говореше така точно преди година, когато подписа с Бойко Борисов договора за приятелство?

Защо македонският премиер и неговият СДСМ не си позволяваше такива декларации преди подписването на договора с Гърция за името “Северна Македония”?

Отговорът е пределно ясен:

Защото ако този речник бе влязъл в употреба преди сключването на договорите със София и Атина, Скопие нямаше да получи гръцка виза за НАТО, а българското правителство едва ли би приело договора за приятелство.

24 часа след декларацията на СДСМ, в интервю за македонския тв канал 1 ТВ, Зоран Заев си позволи изявление, което граничи със скандала. Веднага след завръщането си от Благоевград, където заедно с Борисов отбелязаха 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, той застана пред телевизионните камери и каза: “Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества…”

Нямам илюзията, че българското МВнР незабавно ще реагира и ще привика македонския посланик в София, за да протестира поне срещу изявлението на Зоран Заев. Но се надявам, че управляващите ни най-после ще прогледнат за една горчива истина: С написания на крак договор за приятелство с Република Македония на 1 август м.г. България направи щедър жест към македонистите в Скопие, без никакви гаранции, че те ще прекратят присвояването на българската история.

Ако след изявлението на Заев не отговорим на Скопие по дипломатическите канали и отново си замълчим (както унизително сме мълчали стотици пъти в последните сто години), след влизането на Македония в НАТО ще получим нова порция исторически претенции.

Велизар Енчев, фейсбук

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024