СВЯТ

Лавров в Анкара: Дните на долара са преброени! Русия, Китай, Турция и Иран се обединяват срещу него

Лавров в Анкара: Дните на долара са преброени! Русия, Китай, Турция и Иран се обединяват срещу него

epa06948629 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (R) shakes hands with Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (L) during their meeting at the 10th Ambassador Conference in Ankara, Turkey, 14 August 2018.  EPA/STR

Дните на долара, като стандартна валута в международната търговия, са преброени. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от агенция „Ройтерс“, след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Злоупотребата, грубата злоупотреба с ролята на американския долар като световна резервна валута ще доведе до отслабване на ролята му„, изтъкна руският дипломат.

 

 

 

 

 

Все повече и повече държави, дори и тези, които не са засегнати от санкциите на САЩ, ще изоставят долара и ще разчитат на по-надеждни партньори по отношение използването на валутите, добави той.

Първият дипломат на Русия съобщи, че Москва обсъжда възможността за използване на национални валути при двустранната търговия с Турция, Китай и Иран.

Външният министър също заяви, че наложените от Вашингтон повишени вносни мита и икономически санкции спрямо Анкара и Москва са нечестно средство в глобалната търговия.

Вече казах за тези санкции: те са незаконни, те подкопават всички принципи на световната търговия и принципите, одобрени с решения на ООН, според които едностранните икономически мерки са незаконни„, добави той.

В края на миналата седмица валутната криза в Турция рязко се задълбочи, след като стана ясно, че няма надежда за скорошно разрешаване на споровете между Анкара и Вашингтон.

 

 

 

 

 

 

 

 

В рамките само на ден лирата загуби най-малко 14% от стойността си, а десетки обменни бюра в мегаполиса Истанбул затвориха врати или обменяха до 100 долара, защото нямат наличности на местната валута, съобщават световните агенции. Това е най-големият спад на националната валута на Турция от финансовата криза през 2001 г. насам=

 

 

Чавушоглу коментира от своя страна, че има объркване в администрацията на САЩ, никой не знае какво прави не само срещу Турция, но и като цяло има хаос в американското управление.

 

 

 

Двамата министри основно обсъдиха въпросите около Сирия.

 

 

 

Епицентър, Нюз БГ

 

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024