Европа

Меркел и Путин се разбраха да бранят „Северен поток 2“ от недоброжелатели… САЩ готвят санкции за компаниите в проекта

Меркел и Путин се разбраха да бранят „Северен поток 2“ от недоброжелатели… САЩ готвят санкции за компаниите в проекта

109600_660_370

 

 

Три часа продължиха разговорите между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин снощи.

 

 

Срещата се проведе в резиденцията Мезеберг, на 70 км северно от Берлин, като това бе първа официална визита на Путин в Германия след анексирането на Крим през 2014 г. Още преди нейното начало двамата лидери дадоха кратък брифинг и обявиха, че възнамеряват да обсъдят въпроси като състоянието в Сирия, украинският конфликт, ситуацията около сделката по иранската ядрена програма, двустранни теми, включително и за газопровода „Северен поток-2“.

 

 

В разговорите от руската страна взеха участие помощникът на президента Юрий Ушаков и заместник-ръководителя на администрацията на Кремъл – прессекретарят Дмитрий Песков.

 

 

Именно от пресаташето на Путин бяха разкрити подробности около разговорите.

„Тричасовите преговори между президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел в Берлин бяха задълбочени и детайлни“, съобщи Дмитрий Песков.

 

 

„Преговорите бяха дълги. Много подробен задълбочен разговор по теми, които предварително бяха обозначени в изявлението на президента и на канцлера (преди интервюто)“, каза Песков след срещата между двамата лидери.

 

Той отбеляза, че страните не са имали никакво намерение да постигат споразумения.

„Това беше една много полезна дискусия за сверяване на часовниците по различни актуални, активно развиващи се въпроси,“ каза той.

 

 

Според прессекретаря Путин и Меркел са обсъдили двустранните отношения, а също така са отбелязали растежа на търговията между Русия и Германия.

 

 

Защита на „Северен поток-2“

Двамата лидери са се „противопоставили на политизацията на проекта на газопровода „Северен поток-2″, а също така са обсъдили транзита на газ през Украйна“, заяви Песков.

 

 

 „Не е била поставена цел за достигане до някакво споразумение (поради американските санкции). Но като цяло се е стигнало до съгласие, че проектът е необходим и трябва да бъде завършен“, добави той.

 

 

В този случай Путин и Меркел, според Песков, са се съгласили, че проектът е изгоден от търговска гледна точка и трябва да бъде защитен от атаки.

 

 

„Като цяло беше прието, че проектът е напълно икономически изгоден, конкурентен, така че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен от евентуални атаки на трети страни с цел в крайна сметка да достигне до завършването на този проект“ , заяви прессекретарят на президента.

 

 

 

Междувременно се разбра, че  фирмите, участващи в проекта „Северен поток-2”, може да получат финансови санкции от САЩ. Според информация в Wallstreet Journal администрацията на държавния глава Доналд Тръмп вече приключва работата си по бъдещите мерки.

Все още не е взето окончателно решени за въвеждането им, но очакванията са това да се случи до няколко седмици. Според източници САЩ ще уведомят ЕС предварително за налагането им.
„Американски официален представител каза, че работата по тези мерки завършва в Белия дом, Държавния департамент и министерството на търговията и енергетиката. Остава да се реши дали тези санкции да бъдат наложени само на компаниите, които ще прокарват тръбопровода в Балтийско море, или те да обхванат и банките и други фирми, финансиращи газопровода“, пише Wallstreet Journal.

 

 

 

Други въпроси в дневния ред на срещата Меркел-Путин

Сред другите въпроси от дневния ред е и разрешаването на сирийския конфликт.

 

 

„Путин отбеляза постепенно набиращия динамика процес на завръщане на бежанците, настоявайки европейските столици да допринесат за необратимостта на този процес“, каза Песков.

 

 

В допълнение Путин и Меркел са обсъдили непредвидимото поведение на някои страни по въпроса за санкциите и са изразили загриженост, че това може да има негативни последици за международната търговия.

 

Канал 3

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024