СВЯТ

Мини война в небето над Черно море! Британци „прогонили“ руски изтребители, руснаците им се чудят

Мини война в небето над Черно море! Британци „прогонили“ руски изтребители, руснаците им се чудят

 

мини109461_660_370

 

 

Британски и руски изтребители „кръстосаха криле“ в небето над Черно море. Британски изтребители „Юрофатър Тайфун“, базирани в Румъния, прехванали 6 руски бомбардировача Су-24, твърдят от Кралските военновъздушни сили, цитирани от „Франс прес“.

 

 

 

 

 

Схватката се разиграла в понеделник, рано сутринта. Юрофайтърите били вдигнати по спешност рано в понеделник, веднага след като били засечени руските изтребители.

 

 

 

 

Веднага, след като били прехванати, руските пилоти обърнали курса и се насочили най-вероятно към Крим.

 

 

 

 

 

Според британските ВВС във въпросната нощ на неделя срещу понеделник е имало голяма активност от руска страна в района.

 

 

 

 

В официалното си изявление британците са категорични, че действията им са „в съответствие с мисията на НАТО за еърполисинг, според която Кралските военновъздушни сили действат заедно със своя съюзник в НАТО, за да възпрат руската агресия, да успокои приятелите ни в Румъния и да осигури на съюзниците на НАТО ангажимента ни за колективна отбрана“.

 

 

 

 

Това не е първият подобен случай. В края на миналия месец британските изтребители отново бяха вдигнати да прогонят руски Су-24, който тогава бе само един. През май бе прехванат и руски Ил-18, който бе окачествен като шпионски самолет от натовските сили.

 

 

 

 

 

Румънският министър на отбраната Михай Фифор също коментира, че в последните месеци „са зачестили подобни провокации“ от страна на Русия.

 

 

 

 

 

В Румъния са базирани значителна на брой оръжейна сила на НАТО, като мярката е предприета за подсилването на източния фланг на Алианса след анексирането на Крим от страна на Русия през 2014-а.  В базата „Михаил Колганичяну“, намираща се на 30-ина км от Констанца и малко над 100 км от българската граница, са разположени 6 британски „Юрофайтър Тайфун“.

 

 

 

 

Освен това в Югоизточна Румъния са базирани и няколкостотин американски войници. В България, пък има 4 Ф-15 на американските военновъздушни сили, предава „Франс прес“.

 

 

 

 

 

Министерството на отбраната на Русия обаче отрече информацията, изнесена от британските ВВС. Според руснаците във въпросния ден 4 самолета част от авиацията на Черноморския флот, сред които обаче е нямало Су-24, са извършили редовни тренировъчни полети.

 

 

 

 

„След завършването на полетната задача във въздушното пространство на повече от 30 км е бил засечен самолет на НАТО. Засеченият самолет не е правил никакви маневри, не се е отклонил от маршрута си и не се е приближавал до руските самолети до самото си кацане в базата”, заявиха от министерството на отбраната на Русия.

 

Канал 3

СВЯТ

More in СВЯТ

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024