Политика

Порожанов и шефът на БАБХ отказват оставки: Ако подадем, значи не сме си свършили работата

Порожанов и шефът на БАБХ отказват оставки: Ако подадем, значи не сме си свършили работата

 

оставки110074_660_370

 

Към момента нямаме тема, свързана със затваряне на еврофондовете. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на пресконференция във връзка със съмненията на БСП за източване на европейски и държавни пари заради чумата с дребните преживни животни.

 

 

 

„Ако някой цели да предизвика аналогична атака, за да каже, че и на нас са ги затворили, нека да се опита“, каза Порожанов по адрес на БСП.

 

 

 

 

„Когато бях финансов министър през 2014 г., бяха затворени ОП „Регионално развитие“ и програма „Околна среда“. Всички строители стояха и никой не получаваше пари от 1 януари 2014 г. до времето на служебното правителство“, каза още министърът.

 

 

 

 

 

Оставка няма да подавам. Това е категоричното становище на земеделския министър Румен Порожанов. Неговата оставка беше поискана от БСП на извънредна пресконференция. Според социалистите чума в Странджа няма.

 

 

 

 

„Не съм имал „удоволствието“ да слушам изявлението на БСП, затова не мога да коментирам“, беше лаконичният коментар на министърът. Единствената му препоръка беше да не се политизира и спекулира с темата за усвояването на еврофондовете.

 

 

 

 

„Ако си подам оставката, значи че не съм си свършил работата“, заяви и директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

 

 

 

 

Той съобщи още, че Агенцията по храните е започнала да взима втори проби от засегнатите райони в Странджа. Ще бъдат направени 8000 проби. Ако има нови положителни проби, най-вероятно ще бъдат удължена възбраната на общините в Странджанско.

 

 

 

 

Директорът на БАБХ разясни, че през цялото време работата на агенцията се следи стриктно от френски експерт. Към него са посочени забележки. Единствената препоръка е да се увеличи периметъра на пробите. „Нямаме симптоми за нови случаи на чума в района. В момента има ограничение на търговията само в района на възбраната. След като станат ясни резултатите и след вторите проби, ако са отрицателни, търговията с месо и мляко ще бъде разрешена и в останалите райони на страната“, обясни Илиев.

 

 

 

 

 

Във връзка с участието на депутата от БСП Кристиан Вигенин на форум в Брюксел по темата за чумата, министър Порожанов изрази надежда, когато се говори пред ЕК, да има сериозно отношение към разговора. „България успя да покаже като председател на ЕС, че е една изключително добра администрация, както в сектор „Земеделие“, така и в останалите“, коментира министърът.

 

 

 

 

„Темата с фондовете е много сериозна и не трябва да се използва за политически спекулации“, заяви Порожанов. На въпрос дали ще търси отговорност на лидера на БСП Корнелия Нинова, министър Порожанов заяви, че не е гледал пресконференцията ѝ, но след като го направи, ще прецени.

 

 

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/politics/83086-Porodzanov%253A-Nyama-da-podam-ostavka%252C-nyama-tema%252C-svarzana-sas-zatvaryane-na-evrofondovete

 

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024